Творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков с Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио

8 юни 2020, София
На 10 юни, сряда, от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус“ ще бъдат излъчени записи на талантливата цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Програмата ще започне с увертюра към операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт, след което ще звучи един от най-обичаните цигулкови концерти – този на Пьотр Илич Чайковски. Следват Унгарски танц №5 от Йоханес Брамс и виртуозната миниатюра „Малка токата“ от Петър Христосков.
Всички записи са от участие на Мила Георгиева в програмата на „Европейски музикален фестивал“ и са реализирани от екипа на Канал TV1.
Мила Георгиева започва музикалната си кариера още като дете и печели награди от конкурси в Италия, Чехия и България. Изнася концерти в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай. През 2002 година тя става най-младият концертмайстор в историята на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт и заема тази длъжност и до сега. Наред с работата в оркестъра тя редовно изнася самостоятелни концерти в Европа и у нас. Носител е на наградите „Кристална лира“, „Златно перо“ и други отличия.
Григор Паликаров e един от най-изявените български диригенти. Дългогодишен диригент в Националната опера и балет, той има огромен репертоар от оперни и балетни заглавия. Паликаров дирижира редовно водещите български симфонични оркестри. От 2005 г. той е главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Гостувал е за концерти в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. За своите достижения е отличен с наградите „Кристална лира” (три пъти), „Златно перо” и др.
Двадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се реализира тази пролет в София и Пловдив като част от Календара на културните събития на Столичната община, а в Пловдив – с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Концертите „Кино и класика“ от програмата на фестивала с участието на Мила Георгиева са планирани сега съответно за 20 октомври в София и 22 октомври в Пловдив.
Линк: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3162436437132474?notif_id=1591371741678614&notif_t=live_video_schedule_broadcaster