Виртуозът Шломо Минц и Софийската филхармония с два концерта в юбилейното издание на „Европейски музикален фестивал“ 2020

1 октомври 2020

Виртуозният цигулар, диригент и педагог Шломо Минц е една от звездите в юбилейното издание на „Европейски музикален фестивал“ 2020. Световноизвестният музикант ще бъде солист и диригент на Софийската филхармония със стилна програма, която включва Петия цигулков концерт от Моцарт и Симфония №3 „Шотландска“ на Менделсон. Българската публика ще има възможност да чуе концерта в две поредни вечери – на 11 и 12 октомври от 19:00 ч. в зала „България“. Всички билети, закупени преди 15 август трябва задължително да бъдат заверени на касата на Софийската филхармония.
На 13 октомври от 10 ч. Шломо Минц ще работи с избрани млади таланти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в майсторски клас, който също е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“.
Вече над три десетилетия израелският цигулар, виолист, диригент и педагог е сред най-големите имена на съвременната класическа музика. Роден в Москва през 1957 г., Шломо Минц учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. На 18 г. добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджу Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини.
Наред с концертната си дейност, Шломо Минц журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. той дава старта на уникален проект – първата онлайн музикална академия за млади цигулари.
За да отбележи 60-тия рожден ден на Минц, Дойче Грамофон преиздава 13 компактдиска с негови изпълнения. Поредицата включва легендарните му записи на цигулкови произведения от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и др. Менделсоновите концерти звучат и в един от последните му записи от 2019 г за DECCA.
Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.
Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини –„Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса „Паганини“. През 1997 г. най-добре охраняваната цигулка на света, изработена от Гуарнери дел Джезу през 1742 г., напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Холандската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.
Концертите са в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020 , подкрепен от Програма “Култура” и Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Майсторският клас на Шломо Минц се реализира в партньорство с Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Следващите акценти от програмата на форума са мултимедийният концерт „Кино и класика“ на 20 и 21 октомври, гостуване на испанската етно група „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ на 29 октомври, фадо концерт на Рикардо Рибейро от Португалия на 18 ноември, както и втората част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ с Оркестъра на Класик ФМ радио на 23 и 24 ноември.