Рикардо Рибейро: „Животът е урок“

Рикардо Рибейро: „Животът е урок“

Известният португалският фадо изпълнил гостува на
„Европейски музикален фестивал“ на 18 ноември

13 ноември 2020, София

„Животът е урок. Трудностите, каквито и да са били, ни правят по-човечни и по-добри хора. Най-важното е да продължим по своя път, вярвайки в онова, което правим и в онова, на което се уповаваме“. Тези думи са от интервюто на известния португалски фадо изпълнител Рикардо Рибейро за Classic FM радио, което той даде по повод предстоящия си концерт у нас. Певецът ще пристигне за участие в „Европейски музикален фестивал“ на 18 ноември от 19.30 ч. в зала „България“. Рибейро се нарежда сред най-големите изпълнители в жанра от последните десетилетия и приковава вниманието на публиката по света с неповторимите си музикални спектакли. През 2005 г. той печели наградата “Амалия” на Фондация “Амалия Родригеш”, а две години по-късно участва в документалния филм “Фадо” на режисьора Карлос Саура.
„Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата. Партньори за реализацията на концерта са Португалският културен и езиков център „Камойш“ и Софийската филхармония.
„Почти всичко, което ще изпълня на концерта в София, е традиционно фадо, като съм включил и 2-3 парчета, които не са издавани до момента и имат различна поезия и начин на композиране“, споделя певецът. Той счита за важно да представи на българската публика както новото, така и традицията, защото чрез нея се предава автентичността на фадото. Артистът ще пристигне в София заедно с музикантите от своето трио – Бернардо Ромао (португалска китара), Карлош Мануел Проенса (фадо китара) и Даниел Пинто (бас китара), с които работи заедно от няколко години.
Музикантът започва своя път на сцената още в детска възраст и споделя, че това не е било въпрос на съзнателно решение. „То просто се случи“, казва той. „Започнах да пея на 9-годишна възраст. Първият ми концерт беше на 12 години, а след това не съм се спирал никога и съм обиколил целия свят“. Активната му концертна кариера го отвежда на музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и др. През 2004 г. излиза албумът “Рикардо Рибейро” с песни от различни композитори, някои от които са написани специално за него. Един от най-успешните му албуми е представен на Колизеума в Лисабонп през 2016 г. и от тогава винаги получава положителни отзиви в различни национални концертни зали, както и на португалски и чуждестранни фестивали. Името на албума “Днес е така, а утре не знам” (“Hoje é assim, amanhã não sei”), пасва изключително много на сегашната ситуация.
В интервюто си за българската публика певецът се обърна към почитателите на фадото с посланието да дойдат на концерта и да не се страхуват, понеже когато се спазва дистанция, дезинфекция и се използват маски, става възможно всички да се насладят на музиката, за да могат и артистите да оцелеят. Чуйте цялото интервю на Георги Митов – Геми с Рикардо Рибейро ТУК.
Концертът на Рикардо Рибейро ще бъде проведен при пълно спазване на изискванията на здравните власти за дистанция между слушателите и запълване на 30% от капацитета на залата. Ограничено количество билети може да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на www.ticketsbg.com.