Уникален мултимедиен концерт разкрива красотата и културното богатство на Португалия

„Европейски музикален фестивал“ представя “Tocando Portugal” на 11 юни в зала „България“

18 май 2021, София

“Tocando Portugal” („Да свириш Португалия“) – така се нарича уникалният мултимедиен концерт, който ще бъде представен на 11 юни от 19:00 ч. в столичната зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Изключително съчетание от звук и картина, които дават възможност за пълно потапяне в богатата и неповторима култура на Португалия. Създатели на концепцията са музикантите от ансамбъл „Румош“ – Жоао Вашко (пиано), Ан Виторино д’Алмейда (цигулка) и Луиш Гомеш, (кларинет). Тримата класически изпълнители с международна кариера са водени от желанието да интерпретират националните музикални традиции чрез енергията и динамиката на съвременността. Иновативен и амбициозен, техният проект представя музика от десет португалски региона, аранжирана за цигулка, кларинет и пиано, в съчетание с прожекцията на филми, отразяващи природната и архитектурна красота на всяка област, както и разкази на реални хора, които говорят за спецификата и духа на съответното място.
Концертът е привлекателен не само заради своята интерактивност и голям стилов обхват на музиката, техническото и художествено съвършенство на програмата, но и заради достъпността, която докосва всички типове публика – от най-ерудираната до най-широката. Чрез средствата на различните изкуства, събитието кани слушателите да открият и съпреживеят атмосферата на страната, запознавайки ги с пейзажи, градове, квартали, паметници, а също с танците, обичаите и хората на Португалия.
Създаден през 2015 г. “Tocando Portugal” е представен премиерно в Лисабон, а след това и в много други страни по света – Франция, Германия, Швейцария, Дания, Южна Африка, Намибия, Тунис, Куба, Бразилия, САЩ, Китай и др. Спектакълът ще гостува и в България по повод финала на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз и в чест на Националния празник на страната – 10 юни. Проектът се реализира в партньорството с Португалския културен и езиков център „Камойш“ и Софийската филхармония.
„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.
Билетите за концерта „Да свириш Португалия“ на 11 юни са в продажба на касата в зала „България“ и на Ticketsbg.com

За музикантите от ансамбъл „Румош“
Жоао Вашко е преподавател по пиано в Консерваторията в Лисабон. Той е изнасял концерти на повечето големи музикални сцени в родината си, а също в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Той е реализирал няколко албума – „AlémFado“, за пиано соло; DVD „Tocando Portugal“ с ансамбъл Rumos; „2016“ за клавирно трио с неговата първа творба като композитор и компактдискът „20 Fingers – от Моцарт до Шико Буарке“, рецитал за пиано на 4 ръце с Едуардо Жордао. По време на локдауна през 2020 г. той създава първия си Концерт за пиано, поръчан от Армандо Мота – пианист и диригент. Премиерата е предвидена за сезон 2021/22.
Жоао Вашко е възпитаник на Националната консерватория в Лисабон, Висшето училище за музика в Лисабон и има магистърска степен по музикални изкуства от Нов Университет на Лисабон.
Жоао Вашко също е фотограф и режисьор на филми. Първият му късометражен филм „A Carruagem“ (2015), е награден във фестивала за дигитален филм на Inatel, избран за “Short Film Corner“ на фестивала в Кан и спечелва „Grand Prix Cinerail“ на фестивала Cine Rail в Париж. Вторият му филм, късометражният документален филм „Дърворезба или най-красивата работилница на света“ (2017), е избран от американски и европейски филмови фестивали и е прожектиран в страни от четири континента, спечелвайки Наградата на публиката на 18-тия „Фестивалът на Лукания“ (Италия). Най-новият филм на Жоао Вашко ”111 671 – Балада за пиано” е документален филм, избран и награден на няколко филмови фестивала.
Цигуларката Ан Виторино д’Алмейда е дъщеря на известния португалски композитор Антонио Виторино д’Алмейда. Освен изпълнител, тя самата също е композитор и преподавател в Националната консерватория в Лисабон. Родена е през 1978 г. и завършва Висшата национална оркестрова академия (ANSO) при Агнес Сароси. Посещавала е майсторски класове по цигулка при Джеймс Далгрийн, Галина Турчанинова, Максим Венгеров и др.
Тя е активен камерен музикант и един от основателите на квартет „Лопеш-Граса“. С този състав е записан албумът „Португалска музика за квартет“ (2008) с творби на нейния баща Антонио Виторино д’Алмейда и Фернандо Лопеш-Граса. Изпълнителката е също и сред основателите на квартета „Камойш“ и на трио „Румош“, създадено през 2015 г., с които концертира в Бразилия, Германия, Дания, Намибия, Южна Африка, САЩ, Куба, Франция, Швейцария, Тунис, Кабо Верде и Китай.
През 2019 г. тя записва двоен албум „A Sombra dos Sentidos“, включващ нейни камерни творби. Една от тях „Contos e Improvisos“ получава през 2019 г. наградата Harvey Philips в Айова (САЩ).
Ан Виторино д’Алмейда композира музика за редица театрални пиеси и документални филми – “Писма до диктатурата” на режисьора Инеш де Медейрош, „A Carruagem“ на Жоао Вашко, удостоен с почетно отличие на видеоконкурса Inatel и победител в Grand Prix Cinérail 2015 в Париж. През 2017, 2018 и 2019 Ан е официален композитор на фестивала Gravíssimo! и често пише музика за Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш. През 2019 г. прави оркестрация на сигнала за новините на Националната телевизия и радио на Португалия (RTP).
Луиш Гомеш (кларинет) е възпитаник на Националната консерватория и Висшето музикално училище на Лисабон. По-късно специализира в Консерваторията на
Ротердам и в Нов Университет на Лисабон, където получава степен по психология и педагогика на музиката. Изпълнителят е отличен с награди от много национални и международни конкурси. Той е свирил с Оркестъра на „Jeunesses Musicales“,
„Mediterranean Youth Orchestra“, Нова Португалска Филхармония и др.
Луиш Гомеш е бил солист на ансамбъл „OrchestrUtopica“, Оркестъра на Кашкайш и Оейраш, Група за съвременна музика – Лисабон, Moterrey Clarinet Festival
Orchestra и Symphonic Band PSP. Сътрудничи си с Оркестър „Гулбенкян“, Португалския симфоничен оркестър, „OrchestrUtopica“, Sinfonietta de Lisboa и др. Луиш Гомеш участва в редица камерни състави – Кларинетен квартет на Лисабон, Лисабонската група за съвременна музика, ансамбъл „Румош“ и наред с това е директор на културната асоциация CULTIVARTE. Той е преподавател по кларинет в Националната консерватория и в Университета на Евора.