„Европа танцува“ – музикално-танцов спектакъл за малки и големи на 21 май под куполите на „Ларгото“

В събитието от „Европейски музикален фестивал“ участват над 280 танцьори от детски и професионални състави

18 май 2021, София
„Европейски музикален фестивал“ 2021 кани столичната публика на музикално-танцовия спектакъл „Европа танцува“ на 21 май от 18:30 ч. под куполите на „Ларгото“. Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала, събирайки многобройни почитатели на танцовото изкуство от различни възрасти. Над 280 танцьори от представителни детски и професионални състави ще забавляват публиката с изпълнения на танци от различни стилове и епохи – колоритни и вдъхновяващи със своята енергия и изящество. В програмата ще се редуват класически и модерен балет, национални танцови традиции от Испания, Ирландия, Бразилия, Мексико, спортни танци и разбира се, български фолклор. За първи път в проявата ще участват Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с директор Георги Андреев, школата „Dance Academy“, представена от Георги Ганев, Радмила Борисова, Росен Идеалов и Тиана Слънчева, както и ученици от 144-то СУ „Народни будители“ с техните преподаватели по хореография Валентин Иванов и Ирена Кременска. Партньори и участници в концерта ще бъдат също първокласните ансамбли „Средец“ (ръководители Ива Търнева и Николай Илиев) и „Здравец“ (ръководители Георги, Александра и Божидара Стоянови) към Дом на културата „Средец“, Танцово ателие „Алегрета“ (ръководител Илина Агова), Клуб по спортни танци „Стил“ (ръководител Анелия Серафимова) и фолклорните ансамбли „Изворче“ (ръководители академик Красимир Петров и Стефания Михова) и „Бъдниче“ (ръководители Милена Велинова и Марек Дяков) от Националния дворец на децата, известната класическа балетна школа „Маша Илиева“, танцова двойка Магдалена Янева и Стефан Николов, която участва със съдействието на Институт „Сервантес“. Водещ на събитието е Георги Митов – Геми – опитен журналист от Classic FM радио, който умее да създава неповторима празнична атмосфера на спектакъла. Входът е свободен.
„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Съорганизатор е Министерството на културата. Официалното откриване на форума е на 21 май от 16:00 ч. на „Ларгото“ с тържествената церемония „Златно перо“, на която 24-ма изтъкнати български дейци на изкуството и културата ще получат златното отличие. Гости на фестивалната програма през тази година ще бъдат талантливите наши музиканти Албена Данаилова, Веско Пантелеев – Ешкенази, Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Георги Черкин, както и изявени чужди изпълнители от Португалия, САЩ, Германия и Гърция.

Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:
Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев, както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света. Дейността на ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. От създаването си до днес ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.
Танцово училище Dance Academy е създадено в началото на 2009 г. Неговата цел е да се популяризират танците и да се наложат като начин на забавление и разтоварване, да им се вдъхне един нов имидж, разкриващ красотата и богатството на различните видове танци. Като преподаватели са привлечени едни от най-добрите и известни хореографи във всички стилове, които са се наложили като атрактивни и интересни. През годините в школата работят ярки имена като Маша Илиева, Бианка Панова, Милен Данков, Димитър Божилов-Мако, Боряна Сечанова, Електрик форс, както и голяма част от професионалните танцьори в танцовите формати – Трендафил Сърмов, Атанас Месечков, Яна Акимова, Кремена Илиева и много други. Училището е основен организатор или партньор за реализацията на редица успешни проекти, между които участия в телевизионните предавания Dancing Stars, Bailando, Vip Dance, Music Idol, благотворителни балове съвместно с Фондация „За нашите деца“, фестивал за български фолклорни танци „Хоро в София“, реализиран пет поредни години, създаване и разпространение на самоучител по танци на десет вида танци, съвместно с в. „Труд“ и др.
 Балетна школа „Маша Илиева“ вече над 25 години има своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.
Танцовото ателие „Алегрета“ е създадено през 2013 година от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Най-способните възпитаници имат възможност да продължат обучението си в танцовата школа „Алегрета“ към Националния дворец на децата. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.
Клуб по Спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата е създаден през 1989 г. от Анелия Серафимова, която е ръководител, хореограф и консултант на специализирана танцова литература, носител на престижната награда “Златна лира” за цялостно творчество oт 2019 г.
Представителният ансамбъл “Изворче” към Националния дворец на децата е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е през есента на 1961 година от ст. н. с., д-р Михаил Букурещлиев – известен български фолклорист. Ръководители на танцовия състав са: Рахила Петрова – носител на орден “Кирил и Методий” и “Сребърна лира” на СБМТД; Мирослав Славов и Стефана Михова. Вокален педагог е Петя Букурещлиева – Стефанова. ДЮФА “Изворче” е носител на орден “Кирил и Методий”, на почетни грамоти и плакети, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за “Голямата танцова награда на София” и др. “Изворче” е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и “Радостта на Европа” – Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Кипър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.
Танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Националния дворец на децата е основан през 1946 г. с името „Росна китка“, а през 2003 г. е преименуван със сегашното си име. През 2012 г. хореограф на състава става Марина Рашкова, като две години по-късно тя основава Школа по характерни танци, заедно с композитора Марек Дяков. Над 100 деца между 5 и 12-годишна възраст всяка година правят своите първи стъпки в състава, по пътя към изучаването на уникалния български фолклор. В стремежа си да изненада и очарова своята публика, ансамбълът включва танцови произведения от различни етнографски области на България, както и тематични танци с изразен детски фолклорен характер. Танцов ансамбъл „Бъдниче“ е гостувал в Турция (Анкара, Анталия), Полша (Краков), Гърция (Ставрос), България (София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Приморско, Разград, Хасково) и др. Ръководители на състава са Милена Велинова – хореограф и Марек Дяков – музикант и композитор, автор на най-новите произведения за ансамбъла.
Учениците от 144 СУ „Народни будители“ изучават хореография, музика и изобразително изкуство от първи до дванадесети клас. За тях се грижат учители с големи сърца, обичащи децата, професията си и изкуството. Многобройните награди и отличия доказват, че добрата екипна работа носи не само резултати, но и удоволствие за всички. Училището е член на Световната танцова асоциация към ЮНЕСКО и на Асоциацията на европейските музикални училища (ЕМУ). Носител е на три сертификата за качество по европейските програми „Коменски“.
Танцов ансамбъл „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св.Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг, Германия и др.
Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му включва хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса взимат участие и самите танцьори, както и техните родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.