„Румош“ ансамбъл: „Пренасяме Португалия по различните пътища на света“

Мултимедийният концерт „Да свириш Португалия“ на ансамбъла разкрива красотата и чара на колоритната страна

10 юни 2021, София
„Посланието на нашия проект е да пренесем Португалия по различните пътища на света“, споделя музикантът Луиш Гомеш от ансамбъл „Румош“ в интервю по повод предстоящото гостуване на състава в България. Музикантите идват за първи път у нас, за да представят иновативния концерт „Да свириш Португалия” /Tocando Portugal/. Събитието е утре – 11 юни от 19:00 ч. в столичната зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Концертът, за чиято реализация съдейства Португалския културен и езиков център „Камойш“, ще отбележи края на Португалското председателство на ЕС и националния празник на страната.
Шест години след създаването си проектът „Tocando Portugal“ вече е обиколил огромен брой сцени по света, пренасяйки навсякъде частица от неповторимата култура и колорит на Португалия. „Тези, които не познават Португалия, ще се почувстват сякаш са били там. А португалците, които я познават, но живеят извън пределите й, ще излязат от концертната зала с малка сълза от щастие в очите“, споделят музикантите от ансамбъл „Румош“. Тяхната амбиция е да покажат истинското лице на страната си, като използват богатството на националните традиции и ги развият с помощта на съвременните визуални технологии. Концертът предлага неповторимо съчетание от музика за трио от класически инструменти и кадри, запечатали природата, архитектурата и духа на всяка област на страната.
Първоначално изпълнителите Жоао Вашко, Ан Виторино д’Алмейда и Луиш Гомеш правят сериозно, задълбочено изследване върху музикалния фолклор от различните региони на страната. В концертната програма те включват както най-популярните мелодии, така и по-малко известни от тях, като ги аранжират за пиано, цигулка и кларинет. Заснемането на кадрите е дело на пианиста Жоао Вашко, който има сериозни професионални интереси и успехи в областта но филмовото и фотографско изкуство. Негови филми са отличени с награди от фестивалите „Inatel“, „Cine Rail“, „Лукания“ и са показвани в селекцията за късометражен филм Short Film Corner на фестивала в Кан.
Особено ценно в музикалния спектакъл е заснемането на реални хора от всеки регион. Музикантите избират представителни личности за съответното място – това са не само културни дейци като художници, композитори, педагози, а и спортни и медийни личности, които са лесно разпознаваеми за обществото. Всеки от тях разкрива своята представа за региона, от който произхожда и който е представен със звук и картина.
„Важно е съвременните артисти да залагат на творчеството и да се опитват да създават единствени по рода си произведения, които досега не са съществували, вместо да използват идеи от миналото“, коментира цигуларката Ан Виторино д’Алмейда
Билети за иновативното събитие могат да се намерят на касата в зала „България“ и на Ticketsbg.com
„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Партньор на фестивала е и Софийската филхармония.