Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен в „Европейски музикален фестивал“

9 юли 2021, София
Оркестърът на Класик ФМ радио и забележителният пианист Людмил Ангелов ще представят шедьоври от Бетовен в есенната програма на „Европейски музикален фестивал“ 2021. На 5 октомври т.г. от 19:30 в зала „България“ публиката ще чуе някои от най-великите произведения на големия виенски класик под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. Година след юбилейната 2020-та, когато заради пандемията много от концертите за 250-годишнината от рождението на композитора трябваше да бъдат отменени, музиката на Бетовен продължава да бъде и винаги ще бъде актуална.
Програмата на 5 октомври ще започне с известната увертюра „Кориолан“, която авторът създава по пиесата на австрийския драматург Хайнрих Йозеф фон Колин. Във втората част на концерта ще звучи Симфония №8 във фа мажор, която е най-кратката от всички бетовенови симфонии, и в която, по думите на един изследовател „композиторът се прощава с традициите на 18-ти век, а заедно с това и със своята младост“. Макар след първото изпълнение през 1814 г. тя да е приета хладно от публиката, музиката на този шедьовър завладява и до днес със своята стегната форма и радостно, празнично настроение.
Акцент на вечерта ще бъде изпълнението на величествения Пети клавирен концерт на Бетовен – една кулминация сред инструменталното творчество на автора. Концертът е известен с допълнителното название „Императорски“, заради величествения характер на музиката, но по ирония на съдбата това име напълно противоречи на възгледите на композитора.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на СО. Съорганизатор е Министерството на културата, а за концерта партнира също Софийската филхармония.
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Концертът на 5 октомври продължава поредицата от събития, с които Людмил Ангелов отбелязва през 2021 г. своя 60-годишен юбилей. Популярен на петте континента пианистът е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е
на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.
Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През ноември 2011 г. е отличен от Министерството на културата на Република Полша с медал „Gloria Artis“, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ.
Григор Паликаров e един от най-изявените български диригенти. От 2001 г. до 2019 г. е щатен диригент в Националната опера и балет, като репертоарът му включва над 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 г. е и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Той е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен гост-диригент от сезон 2008/2009, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. Трикратен носител е на престижната награда „Кристална лира” на СБМТД – 2002, 2012 и 2017 г., както и на наградата „Златно перо”. От 2019 г. преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.