„Европейски музикален фестивал“ 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на „Кантус Фирмус“ на 28 септември в зала „България“

14 юли 2021, София

„Европейски музикален фестивал“ 2021 ще представи лауреатите от първия Национален радиоконкурс за млади инструменталисти, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. На 28 септември 2021 от 19:30 ч. в зала „България“ ще се състои официалната церемония по награждаване и заключителния концерт на участниците в музикалното състезание, в което се включиха над 90 млади таланти от средните и висши музикални училища в България. Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми, а отличията ще бъдат връчени от членовете на журито – Григор Паликаров, Георги Черкин, Людмил Ненчев, Статис Карапанос и Даниела Ханджиева, както и от Васил Димитров – изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и инициатор за създаването на конкурса.
В програмата ще участват победителите в двете възрастови групи – ярките музикални дарования Ивайло Василев (пиано) и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело). Публиката ще може да чуе също изпълненията на другите наградени от първа възрастова група до 15 години – Наума Найман (виолончело) от София и Ева Дончева (цигулка) от Варна. От втора възрастова група ще вземат участие Здравка Василева (тромпет) от Пловдив – носител на ІІ-ра награда и Сион Найман, като индивидуален участник, отличен с ІІІ-та награда. В концертната програма са включени също Виктор Василев (цигулка) от Пловдив и Стефан Славчев (кларинет) от Варна, които получават поощрение, както и носителят на специалната награда на Classic FM радио Радослав Чиколов (пиано) от Пловдив.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на СО, а за концерта партнира също Софийската филхармония.
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Националният радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ бе създаден с идеята да мотивира младите български музиканти и да им даде възможност за творческа изява дори и в условията на пандемия. Провеждането на конкурса бе осъществено с активното съдействие на средните и висши учебни заведения в страната: НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, НУИ „Добри Христов“ – Варна, НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, НМУ „Любомир Пипков“ – София, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Нов български университет. Всички записи от двата тура на конкурса бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите – качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“ и споделени във Facebook страницата на организаторите.