НАЦИОНАЛEН КОНКУРС И АКАДЕМИЯ ЗА ОРКЕСТЪР „КАНТУС ФИРМУС“

НАЦИОНАЛEН КОНКУРС И АКАДЕМИЯ ЗА ОРКЕСТЪР „КАНТУС ФИРМУС“ 2022

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио

CANTUS FIRMUS MUSIC COMPETITION AND ORCHESTRA ACADEMY 2022

Второто издание на Националния конкурс на „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода март – октомври 2022 година, като част от отбелязването на 20-годишния юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието продължава успешното начало на конкурса от предишното издание и развива идеята по нов начин. Първи и втори етап от конкурса през тази година ще се проведат аналогично на организираните през 2021 г. Като трети етап ще бъде организирана музикална академия по оркестрово свирене на струнни инструменти с преподавател Веско Пантелеев – Ешкенази, световноизвестен цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. В академията ще бъдат включени участници от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група на конкурса. Основна цел на инициативата е да даде допълнителни умения и възможности за професионално развитие на младите инструменталисти. Академията ще се проведе в София и ще завърши с концерт в зала „България“ на 1 октомври 2022.  Събитието е насочено към изпълнители на струнни музикални инструменти, обучаващи се в средните и висши музикални учебни заведения в България на възраст до 22 години.

РЕГЛАМЕНТ

Участници:

В конкурса могат да участват млади изпълнители на класическа музика от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Нов български университет и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. В състезанието могат да участват индивидуални изпълнители на струнни лъкови музикални инструменти – цигулка, виола, виолончело и контрабас, както и камерни състави от струнни инструменти до 5-ма участници – дуо, трио, квартет и квинтет.

Възрастови групи:

І-ва възрастова група – до 12 г.
ІІ-ра възрастова група – от 13 до 16 г.
ІІІ-та възрастова група – от 17 до 22 г.

Възрастта за всички участници се определя към 20 март 2022 – краен срок за подаване на документи.

РЕПЕРТОАР

Веки участник в конкурса трябва да представи едно произведение на първи тур от конкурса и едно на втори тур, различно от първото. Творбите са по избор на кандидата от класическия репертоар, без ограничение на стил или епоха. Те се посочват във формуляра за записване.

І-ви тур
І-ва възрастова група – Кандидатите трябва да представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 6 мин.
ІІ-ра възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 10 мин.
ІІІ-та възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 10 мин.

ІІ-ри тур
І-ва възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на І-ви тур с времетраене до 6 мин.
ІІ-ра възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на І-ви тур с времетраене до 10 мин.
ІІІ-та възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на І-ви тур с времетраене до 10 мин.

ПРОТИЧАНЕ

 І-ви тур – провежда се в периода 26 март – 17 април 2022
Първият тур на конкурса ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе в зала, осигурена от ръководството на съответното учебно заведение, чрез явяване на всички участници и осъществяване на видео и аудиозапис на тяхното изпълнение. Записът се реализира от екип на организаторите и не се разрешава монтаж или повторение.
Материалите ще бъдат качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“ и излъчени по Класик ФМ радио. Точните дати за провеждане в отделните градове ще бъдат съобщени допълнително.
Обявяване на резултатите от първи тур: 16 май 2022

ІІ-ри тур – провежда се на 30 май 2022, зала „Vivacom Art Hall – Оборище 5“, София
Вторият тур на конкурса ще се проведе в София в зала „Vivacom Art Hall – Оборище 5“. До втори тур ще бъдат допуснати до 10 кандидати от всяка възрастова група. Те ще представят музикална творба на живо пред журито и ограничена по брой публика в съответствие с конкретните противоепидемични мерки за периода.
Изпълненията от втория тур на конкурса ще се излъчват по Classic FM радио и YouTube канала на „Кантус Фирмус“. Обявяване на резултатите от втори тур: 31 май 2022

Наградата на слушателите на Класик ФМ радио се определя от чрез гласуване на аудиторията на медията след публикуване на аудиозаписите на уебсайта https://classicfm.bg/ и излъчването им в ефир. Период на гласуване: до 30 юни 2022. Обявяване на наградата на слушателите – 1 юли 2022.

Редът на явяване на двата тура във всяка възрастова група е по инструменти и по азбучен ред на първо име.

ІІІ-ти тур – Академия за оркестър,  27 – 30 септември 2022, София, Зала НМУ „Л. Пипков“

Третият тур на конкурса няма състезателен характер и представлява академия по оркестрово свирене. Всички допуснати до втори тур кандидати от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група ще участват в академията като част от оркестровия състав. Провеждат се групови и общи репетиции, ръководени от концертмайстора на Оркестъра на Класик ФМ радио ЛЮДМИЛ НЕНЧЕВ и от основния ментор на академията – световноизвестния цигулар ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ – ЕШКЕНАЗИ, дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам и чест гост-солист на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Заключителен концерт на Национален конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ – зала „България“, 1 октомври 2022

Оркестърът на заключителния концерт ще бъде съставен от всички участници в академията и водачите на групи на Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата на концерта ще бъде подготвена по време на академията. Солисти в концерта ще бъдат носителите на награди от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група в конкурса, както и Веско Пантелеев – Ешкенази. Лауреатите от І-ва възрастова група ще получат дипломи на заключителния концерт. Събитието ще се състои в зала „България“ в присъствие на публика.

НАГРАДИ
І-ва възрастова група:
• Първа награда – 300 лв.
• Втора награда – 200 лв.
• Трета награда – 100 лв.

ІІ-ра възрастова група:
• Първа награда – 400 лв.
• Втора награда – 300 лв.
• Трета награда – 200 лв.

ІIІ-та възрастова група:
• Първа награда – 500 лв.
• Втора награда – 400 лв.
• Трета награда – 300 лв.

Специална награда на „Кантус Фирмус“ – участие в концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“

Специална награда на Classic FM радио

Всички наградени ще получат диплом и ще бъдат представени по Classic FM радио.

ЖУРИ – I тур:
Кандидатите ще бъдат оценени от жури в състав:
Доц. д-р Атанас Кръстев (виолончелист с активна международна кариера и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“)
Доц. д-р Григор Паликаров (диригент, пианист и композитор с активна международна кариера и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“)
Людмил Ненчев (цигулар, концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио и на Оркестъра на Софийска опера и балет)

ЖУРИ – II тур:
Кандидатите ще бъдат оценени от жури в състав:
Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулар – солист и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам)
Доц. д-р Григор Паликаров (диригент, пианист и композитор с активна международна кариера и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“)
Людмил Ненчев (цигулар, концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио и на Оркестъра на Софийска опера и балет)

Оценката на кандидатите ще бъде осъществена по регламент, утвърден от организационния екип на конкурса на „Кантус Фирмус“ и съответстващ на международните стандарти. Всички решения на журито са окончателни и не подлежат на обжалване.

ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ
Кандидатите се записват чрез попълване на заявление за участие (онлайн формуляр) и изпращане на необходимите задължителни документи:
Декларация по образец за информирано съгласие за предоставяне правото на запис/излъчване на изпълненията и за обработка на данни
• Актуална снимка с добро качество
• Кратка биография – свободен текст
• Документ за внесена такса

Документите трябва да бъдат изпратени на е-mail: cantusfirmusad@gmail.com с тема ДОКУМЕНТИ и съответното име на кандидата не по късно от 20.03.2022

Заявление за участие (онлайн формуляр) – ПОПЪЛНИ ТУК
Декларация за пълнолетни кандидати – ИЗТЕГЛИ ТУК
Декларация за кандидати под 18 години – ИЗТЕГЛИ ТУК

КРАЕН СРОК за записване за участие: 20 март 2022

ТАКСИ:
Такса за индивидуални участници: 60 лв.
Такса за камерни състави: 30 лв. за всеки участник в ансамбъла
Таксите се превеждат по банкова сметка на организатора „Кантус Фирмус“ АД:
Банка: Уникредит Булбанк
IBAN: BG13UNCR96601020939802
Клон: София, 1000, пл. Св. Неделя №7

Други разходи:
• Банковите и комисионни такси са за сметка на участника.
• Участниците осигуряват клавирен съпровод за своя сметка.
• Разноските по пътуването и пребиваването в София по време на ІІ-ри тур, академията и заключителния концерт на събитието, са за сметка на участниците.

НАЦИОНАЛEН КОНКУРС и АКАДЕМИЯ за ОРКЕСТЪР „КАНТУС ФИРМУС“ 2022

ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

Организаторите си запазват правото да допълват и/или променят официалните правила, като допълненията и/или промените влизат в сила след официалното им публикуване на интернет страницата https://cantusfirmusbg.com/

За контакти: 0887 94 20 94, 0885 25 20 69