Португалското фадо завладява София с гласа на Камане и пианиста Марио Лажиня

Артистите ще гостуват в „Европейски музикален фестивал“ на 8 юни

26 май 2022,
Звездите на фадото Камане и Марио Лажиня ще бъдат гости на „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София. На 8 юни 2022 от 19:30 ч. те ще изнесат концерт на сцената на зала „България“ с репертоар от своя съвместен албум „Aqui está-se sossegado“. Гласът и пианото на двамата прочути музиканти синтезират най-доброто от емблематичния португалски жанр, разкривайки тяхното майсторство, харизма и неподправена емоция. Концертът включва 15 песни от традиционния фадо репертоар на Камане, както и авторски композиции на Марио Лажиня. Събитието се реализира в партньорство с Португалския културен център „Камойш“ и Посолството на Португалия у нас по повод националния празник на страната.
22-рото издание на фестивала се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО. Партньор за концерта е също и Софийската филхармония. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и на касата в зала “България”.
Камане е един от най-големите фадо изпълнители и един от малкото мъже в жанра, а блестящата му кариера продължава вече няколко десетилетия. Несравним с никой друг, гласът му съчетава мекота и изразителност, страст и сила. За него критиците пишат следното: „Може и да не сте го слушали преди, но когато го чуете, ще искате да слушате още и още…“.
Рожденото му име е Карлош Мануел Моутиньо Пайва душ Сантуш Дуарте. Той започва да пее на 7-годишна възраст и началото е почти случайно. Детето открива няколко плочи с фадо от колекцията на своите родители, докато скучае вкъщи, заради заболяване от грип. Музиката, която слуша през онези дни, ще промени живота му завинаги. Момчето харесва песните и бързо започва да ги изпълнява. Първоначално всичко е повече за удоволствие, но в крайна сметка Камане израства с тази музика и тя се превръща в негова съдба. Певецът става популярен в Португалия през 1979 г., след като печели „Grande Noite do Fado“ (Великата нощ на фадото). В търсене на свой стил, Камане се запознава с Жозе Марио Бранко, композитор, певец и продуцент, който има ключова роля за неговата кариера. През 1994 г. артистът подписва договор за записи с компанията EMI. С Бранко като продуцент, той решава да запише първия си албум на живо, сякаш пее във фадо клуб. “Uma Noite de Fados” (Една вечер на фадото) печели признанието на критиката през 1995 г., която вижда у младия певец нова ярка фигура във фадото. Концертите на Камане в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия се радват на огромен успех и са разпродадени седмици предварително. По-късно той ще стане известен като „принцът на фадото“, и „най-добрият фадо изпълнител след Амалия Родригеш“. Певецът оформя окончателно личния си стил с албума „Na Linha da Vida“(По линията на живота), който издава три години след първия. Твърди се, че неговите интерпретации са освободили фадото от конвенционалните модели и са подмладили жанра. До 2000 година той се утвърждава не само чрез албумите си, но и като изпълнител, който улавя всеки нюанс на поетичния текст. Камане е приет положително както от привържениците на традиционното фадо, така и от модернистите. И двете групи признават неговото изключително майсторство. През 2015 година Камане издава албума „Infinito Presente“ (Безкрайно настояще), като символ на жизнеността на тази музика, която продължава да звучи навсякъде по света. Камане и Марио Лажиня многократно са работили заедно в различни проекти и концертни изяви. Отличното разбирателство между тях води до създаването на албума „Aqui Está-Sossegado“ (Тук е спокойно), издаден през 2019 г., който ще бъде представен на столичната публика.
Марио Лажиня е пианист и композитор, който принадлежи към най-известните португалски джаз музиканти. Роден в Лисабон, той работи с множество известни изпълнители от своята родина. Сред тях е португалската джаз певица Мария Жоао, с която записва няколко албума и концертира активно в много страни по света. Пианистът има съвместни проекти с музиканти като Джулиан Аргюел, Бернардо Сасети и Педро Бурместер. Авторските композиции на Лажиня са повлияни от джаза и музиката на африканския континент. Класическата музика също играе значителна роля в подхода му към пианото. През м. февруари 2022 излезе албумът му Jangada, реализиран с музикантите Бернардо Морейра (бас) и Алешандре Фразао (ударни). Единадесетте пиеси на Марио Лажиня от тази колекция демонстрират майсторство и богато творческо въображение.