Европейски музикален фестивал

концерти

Дата: от 30.03.2018 до

Място: НДК, зала №1

Старт: 20:00h

„Европейски музикален фестивал” e създаден през 2001 г. Форумът има за цел да представи на столичната публика изявени български и световни звезди от сферата на класическата музика. В програмата се търси многообразието на жанрове и видове музика. Съчетаването на различни подходи към класическата музика обогатява познанията на публиката. С всяко следващо издание фестивалът реализира на практика идеята за запазване на ценностите от миналото и оживяването им в нова епоха. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Ричард Клайдерман, Миша Майски, Гидон Кремер, Пинкас Цукерман, Давид Валтер, „Солисти Венети” с диригент Клаудио Шимоне, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, „Московски виртуози”, Симфоничен оркестър на Москва “Руска филхармония” с диригент Дмитрий Юровски, Будапещенски камерен оркестър и много други. Сред българските изпълнители, участници във фестивала блестят имената на Мила Георгиева, Веско Пантелеев — Ешкенази, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Александрина Пендачанска, Орлин Горанов, Пламена Мангова, Елин Колев и др. Фестивалът е насочен към младата интелигентна публика, както и към средното поколение слушатели с интереси в областта на класиката в широк смисъл.
През май 2015 г. „Европейски музикален фестивал“ бе удостоен със знака на платформата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“, организирана от Европейската фестивална асоциация. Така форумът се нареди сред най-престижните европейски фестивали.
През м. септември 2015 г. петнадесетото издание на фестивала получи още едно престижно отличие – Наградата на Столична община в област „Музика” за ярки постижения в областта на културата.

 

НДК, зала №1

Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще гостува на „Европейски музикален фестивал“ 2018 в София. Концертът, с който ще бъде открит форумът, е част от новия концертен сезон на Софийската филхармония и ще се състои на 30 март 2018 г. от 20:00 ч. в Зала №1 на Националния дворец на културата. Под диригентската палка на Найден Тодоров, Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка в ла минор от Й. С. Бах и Концерт за цигулка №1 в сол минор от Макс Брух. В програмата е включена също и Симфония №1 от Йоханес Брамс.