СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2024

С финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община

29 април 2024, зала „България“, 19:30
СЕРГЕЙ БАБАЯН, пиано
Оркестър „Кантус Фирмус“
Диригент: БОЯН ВИДЕНОВ

ПРОГРАМА: Ф. Менделсон – Бартолди – Увертюра “Хебриди”
Л. ван Бетовен: Концерт за пиано и оркестър №1
Ф. Менделсон – Бартолди: Симфония №4 „Италианска“

БИЛЕТИ ТУК

„Европейски музикален фестивал“ 2024 представя първото гостуване в България на един от най-големите съвременни пианисти от световния музикален подиум: Сергей Бабаян. Той ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на Боян Виденов – млад български диригент с респектираща международна кариера. В програмата: Бетовен: Концерт за пиано и оркестър №1; Ф. Менделсон – Бартолди: Увертюра „Хебриди“ и Симфония №4 „Италианска“. Събитието е на 29 април в зала „България“ от 19:30 ч. и се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.

Сергей Бабаян е редовен солист на водещите оркестри по света, сред които Оркестъра на Кливлънд, Гевандхаус оркестър – Лайпциг, Лондонския симфоничен оркестър, Бамбергските симфоници и Оркестъра на Мариинския театър и др. Бабаян работи с такива диригенти като Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Туган Сохиев, Нееме Ярви и Дейвид Робъртсън. Роден в Армения в музикално семейство, пианистът учи в Московската консерватория при Михаил Плетньов, Вера Горностаева и Лев Наумов. След първото си пътуване извън СССР през 1989 г. той печели последователно няколко първи награди в големи международни конкурси като Клавирния конкурс в Кливлънд и Шотландския международен конкурс по пиано.

Боян Виденов е един от най-бързо проспериращите млади диригенти в Европа. Израства в Италия и Германия, учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети. Със своите оригинални изпълнителски проекти той печели международно признание и редовно сътрудничи с големи европейски оркестри и прочути солисти.