Представителни младежки и детски танцови състави ще забавляват софиянци на 20 май в спектакъла „Европа танцува“

17 май 2022, София
„Европейски музикален фестивал“ 2022 кани столичани на музикално-танцовия спектакъл „Европа танцува“ на 20 май от 18:30 ч. под куполите на „Ларгото“ в самия център на града. Събитието стана традиционна част от програмата на форума, събирайки многобройни почитатели на това изкуство от различни възрасти. Над 200 танцьори от представителни младежки и детски състави ще забавляват зрителите със заразяващата енергия и изящество на своите колоритни изпълнения. В програмата ще се редуват класически и модерен балет, национални танцови традиции от света, спортни танци, хип-хоп и български фолклор. Партньори и участници в концерта ще бъдат първокласните фолклорни ансамбли от Дома на културата „Средец“ – детският състав „Здравец“, за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови, както и Ансамбъл „Средец“ (рък. Ива Търнева и Николай Илиев), който след броени дни ще отбележи тържествено своята 85-годишнина.
Балетната школа „Маша Илиева“ също ще се представи в концерта с няколко изпълнения на своите възпитаници, повечето от които редовно печелят награди от международни балетни конкурси. За доброто настроение на всички ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са Танцово ателие и балетна школа „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, Клуб по спортни танци „Стил“ с хореограф и преподавател Анелия Серафимова, Студио „Цветни мечти“ (рък. Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева), Школа по хип-хоп танци с наставник Ивайло Алексиев. За първи път в проявата ще се включват млади изпълнители от балетната школа „Алиса“, ръководена от Виктория Стоянова и балетно студио „Макове“ с преподавател Евелина Желева. Неповторимата празнична атмосфера на спектакъла ще допълва и усмихнатият водещ от Classic FM радио Георги Митов – Геми. Входът за концерта е свободен.
„Европейски музикален фестивал“ 2022 се реализира под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г.
Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:
Танцов ансамбъл „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг, Германия и др.
Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му включва хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса взимат участие и самите танцьори, както и техните родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.
Детска балетна школа „Алиса“ съществува от 2010 г. в София, а неин ръководител е Виктория Стоянова. В школата се занимават деца от 4 до 16 години, които изучават различни направления в модерния балет, придобивайки естетическа и танцова култура, пластика и духовност, които остават за цял живот. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба”, на фестивала на изкуствата „София твори“ 2019 и печели призови места в състезанията „Утринна звезда“ 2020 и „Ритъмът в сърцето ми“.
Балетната школа „Маша Илиева“ е създадена пред 1995 година. През годините школата завоюва своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.
Танцовото ателие „Алегрета“ е създадено през 2013 година от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Най-способните възпитаници имат възможност да продължат обучението си в танцовата школа „Алегрета“ към Националния дворец на децата. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.
Студио за модерен балет „Цветни мечти“ е създадено преди 36 години от Снежана Бечева, а през 1997 година към преподавателите се присъединява и Борислава Бечева-Георгиева, възпитаничка на студиото и хореограф с голям размах на творческите търсения. Децата наричат студиото „училище за звезди”, а в него израстват стотици млади таланти, които получават подготовка в широкия спектър от стилове и техники на модерния балет. Формацията има участия в телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали с най-високи отличия и богат награден фонд. Три пъти са носители на първа награда в раздел „Шоу програми” във Фестивала „Европейски музикални дни” в град Бьозел, Германия. През 2019 печели Голямата награда за хореография в раздел „Модерен балет” на Сдружението на танцовите дейци.
Школа за хип-хоп танци и стрийт танци е една от новите танцови формации в Националния дворец на децата и се ръководи от Ивайло Алексиев. В школата се изучават основни движения от всички популярни стилове от стрийт танците – брейк, попинг, локинг, лакинг и хаус. Танцьорите са лауреати на Международния детски фестивал „Млади таланти – 2019“ за изпълнението на танца „Evolution of hip-hop”.
Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата е създаден през 1989 г. от Анелия Серафимова, която е ръководител, хореограф и консултант на специализирана танцова литература, носител на престижната награда “Златна лира” за цялостно творчество 2019 г. и международен съдия в периода 2010 – 2019 г.
Балетно студио “Макове” е създадено през 1946 като детски балетен състав към хор „Бодра смяна“. През годините то се утвърждава като творческа лаборатория за приобщаване на децата към света на балетното изкуство. Ръководено дълги години от Евелина Петева, хореограф и Мариана Георгиева, корепетитор, днес традициите продължава тяхната възпитаничка Евелина Желева, завършила балетна педагогика към НМА ”Проф. П. Владигеров“. В репертоара на студиото, освен класическите, са включени и танци, изразяващи богатите чувства на съвременното дете. БС “Макове” е носител на златни медали от републиканските фестивали на художествената самодейност, отличия от фестивали и конкурси в Сърбия, Русия, Канада, Швейцария, Италия, Румъния, Гърция, Чехия, Австрия, Германия.