Видни български дейци на изкуството и културата получиха отличието „Златно перо“ на тържествена церемония

21 май 2022, София

В рамките на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ вчера на „Ларгото“ се състоя церемонията „Златно перо“, на която бяха връчени отличията за принос към българската култура и изкуство. В навечерието на 24-ти май за 27-ма поредна година учредителите на наградата „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“, в партньорство с Classic FM радио почетоха заслугите на 24-ма изявени наши творци от различни видове изкуства. В началото прозвучаха тържествените звуци на химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Водещият на церемонията Георги Митов – Геми представи официалните гости, които тази година имаха честта да връчат наградите. Сред тях бяха Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столичната община, Ани Виденова, и. д. директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерството на културата, проф. Борислава Танева, зам. ректор на Националната музикална академия, изкуствоведът Аделина Филева, музикантът Георги Андреев и др.

Първото „Златно перо“ тази година бе връчено на известния композитор, диригент и джаз пианист Любомир Денев. „Ние, хората на творчеството, не мислим за награди, когато пишем нещо. Но признанието ни вдъхва увереност, че това, с което се занимаваме, е значимо, че обществото има нужда от нас и нашето творчество“, каза той.

С много вълнение от сцената благодари и актрисата Силвия Лулчева, получила приза от Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на отличието: „Ние, актьорите, всеки ден пишем невидими истории до своите зрители и те не са непременно златни, но трябва обезателно да са честни, вълнуващи, актуални и живи. Това „Златно перо“ ме кара да се чувствам много специална и се радвам, че съм направила този избор в моя живот – да се уча и да бъда достоен ученик на светли, духовни личности като наградените днес!“, сподели Силвия Лулчева.

Златната брошка бе връчена също на Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на Студентски театър „Алма Алтер“, Марияна Арсенова, певица и директор на Музикалния театър „Ст. Македонски“, оперния певец Венцеслав Анастасов, актьора Иван Джамбазов. Сред наградените тази година са също Софийският духов оркестър, предаването “Джинс” на БНТ, Даниела Черпокова, преподавател по виолончело в Националното музикално училище „Л. Пипков“, джаз певицата Белослава, хореографите Боряна Сечанова – художествен ръководител на балет „Арабеск“ и Силвия Томова, водач на балета на Държавна опера гр. Стара Загора, диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов, виолончелистът Атанас Кръстев, скулпторът Крум Дамянов, карикатуристът Милко Диков, както и изкуствоведът д-р Любен Домозетски. От името на отличената актриса Гинка Станчева наградата получи нейната дъщеря Ермелина Пейчева, а приза на композитора Кирил Дончев прие Антони Дончев. Заради професионални ангажименти на церемонията не успяха да присъства също режисьорът Виктор Божинов и актьорът Александър Сано, лауреати на отличието за 2022 г.
Вълнуващ момент от церемонията бе обръщението на фолклорната певица Валя Балканска, която също получава „Златно перо“ тази година. Тя се обърна към публиката с думите: „Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината“, каза прочутата изпълнителка.
Аудио поздрав от САЩ изпрати и Пенка Кунева, композитор на филмова музика и лауреат на „Златно перо“, която сподели, че тази награда има изключително значение за нея, защото идва от родината й, където е получила музикалното си образование и се е формирала като творец. „Благодаря Ви много и се гордея, че съм българка!“, каза Пенка Кунева.
В края на церемонията бе обявен носителят на 24-тото „Златно перо“ за 2022 година, което по традиция се определя от слушателската аудитория на Classic FM радио. Изборът на публиката бе за талантливата пианистка Мартина Табакова, чиято активна концертна кариера като камерен и солов музикант е респектираща.
„Европейски музикален фестивал“ 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.