Оркестърът на Кантус Фирмус е оркестър на младите музиканти

На 8 ноември 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ е финалният концерт от 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“. Събитието отбелязва и 20-тия юбилей на Оркестъра на Кантус Фирмус (старо име Classic FM), един ансамбъл, който има специално място в музикалния живот на столицата и страната вече две десетилетия. Програмата на концерта е необичайно предизвикателство за всички изпълнители – интегрално изпълнение в една вечер на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс с блестящия пианист Людмил Ангелов и диригент проф. Григор Паликаров. По повод предстоящото събитие и изминалата юбилейна година с директора на „Кантус Фирмус“ и мениджър на оркестъра Васил Димитров разговаря Радостина Узунова.

„Мисля, че юбилейният сезон е едно добро завръщане след Covid- вълната. Годината беше наситена с интересни концерти и няма как да не спомена радостта от скорошните изяви на оркестъра в София и Пловдив с Пинкас Цукерман, гостувал за четвърти път у нас само по наша покана. Той изпълни като солист и диригент изцяло моцартова програма, която беше еталон за това как може и трябва да се свири Моцарт. Бих отбелязал също и проведената за първи път през м. септември академия за оркестър, чиято цел бе да подготви младите музиканти за свирене в симфоничен оркестър. Осъществихме я с водачите на групи от оркестъра, както и с Веско Ешкенази. Това е нещо, което ще продължим да правим, защото виждаме голяма полза от него. Преди 20 години съставът започна с 18-20-годишни млади хора, които тогава бяха ученици и студенти, а сега са утвърдени професионалисти със свои семейства и деца. Но ние всяка година “опресняваме кръвта” на състава и това е нещо, което го прави по-различен от останалите. Това е оркестър на младите музиканти.
Какви са Вашите идеи за развитие през следващите години?
„Кантус Фирмус“ ще насочи усилията си освен в концертната дейност и към обучение на млади изпълнители. Вече две години поред провеждаме Конкурс за инструменталисти и тази година имахме чудесни открития с невероятно талантливи изпълнители. Предвиждаме догодина в рамките на конкурса да се състои майсторски клас на големия цигулар Шломо Минц. Надяваме се да получим подкрепата на Национален фонд „Култура“, благодарение на който се проведоха първите издания на конкурса.
Как се роди идеята за създаването на оркестъра?
През 2002 година на фестивала „Мартенски музикални дни“ бе организиран майсторски клас по оркестрово свирене под ръководството на британския виолончелист Роберт Коен и големия наш цигулар Минчо Минчев, който завършва с концерт в Русе. Тогава директорът на фестивала, Ива Чавдарова ми предложи да представим концерта и в София и аз, без много да се замислям, се съгласих. Опитахме се да намерим спонсор, но не успяхме, въпреки че тогава това беше по-лесно, отколкото сега. Потърсихме подкрепа в лицето на bTV, с които партнирахме и направихме рекламен клип с послание към широката аудитория. За щастие, залата се препълни и така разноските бяха покрити. Още през следващите дни направихме и концерти на ансамбъла с цигуларя Васко Василев, който тъкмо се беше завърнал в България след дълго отсъствие. Младите музиканти се представиха прекрасно и от есента започнахме първия сезон, в който участваха Светлин Русев, Георги Черкин и други музиканти.
Имахте ли усещането, че рискувате с промотирането на толкова млади хора?
Не съм се съмнявал никога, че младежки оркестър, и по-точно оркестър от млади професионалисти ще бъде интересен за публиката. Смятам, че те носят една свежа, искрена енергия. Рискът е бил по-скоро в поемането на отговорност за издръжката, но смятам, че си е струвало, щом съществува вече 20 години.
С какви трудности се сблъсквате?
Непрекъснато има трудности, и то не само в България. Този оркестър не получава издръжка от държавата. Смятам, че това е погрешно, понеже той има същата функция като държавните оркестри. Виждаме, че системата на делегиран бюджет прави съставите с добър мениджмънт много конкурентни и те могат да реализират изключително хубави неща. А ние ги осъществяваме без тази подкрепа, и дано да успяваме и занапред. През годините сме имали сериозни партньори като М-Тел (А1) и Фондация „Америка за България“, с които организирахме големите цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. В момента нямаме постоянен спонсор и това създава несигурност при дългосрочното планиране. През последните години се стремим да използваме всички възможности по програмите на Министерството на културата и Национален фонд “Култура“. Благодарни сме особено много и на Столична община, която активно ни подкрепя за „Европейски музикален фестивал“ – част от Календара на културните събития на Столичната община. Това е признание, което ни прави благодарни и отговорни към столичната публика.
Какво е Вашето послание към публиката и към оркестрантите от състава?
Искам да поканя всички слушатели да се завърнат в зала „България“, независимо че все още усещаме страха от Covid. На 8 ноември предстои един страхотен концерт за финал на фестивала с участието на Людмил Ангелов и Оркестъра на Classic FM под диригентството на Григор Паликаров. Те ще изпълнят двата клавирни концерта на Брамс в една вечер, което е истински рядко събитие и заслужава да не се пропуска! А към оркестъра и особено към основното ядро от музиканти, с които сме заедно от самото начало, и които го правят разпознаваем, искрено се надявам, че през тези години ние сме допринесли за това да са щастливи, че са избрали тази професия и са останали да работят в България.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония. Билети на касата на зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

Васил Димитров завършва НМУ „Л. Пипков”, София и НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалностите ударни инструменти, хорово и оперно-симфонично дирижиране. Участвал е в майсторски клас на проф. Карл Остерайхер в Австрия. Работил е като диригент на вокални ансамбли и хорове, както и в НМТ „Ст. Македонски” в периода 1992 – 1993. През 1994 г. той създава и през годините развива облика на първото и единствено радио за класическа музика в България – Classic FM радио. Той е също създател и директор на радиостанциите „Джаз ФМ“, „N-Joy”, „Z-Rock“, „Melody“ и „bTV радио“ до 2017 г. Като водеща фигура в продуцентската дейност на Classic FM радио и впоследствие – директор на агенция „Кантус Фирмус“, той инициира създаването на Оркестъра на Classic FM радио и има големи заслуги за активното му присъствие на концертния подиум у нас. Васил Димитров е президент на „Европейски музикален фестивал” от 2001 г. до настоящия момент. От 2017 г. Васил Димитров е управител на „Фреш Радио Груп“, в която са включени радиостанциите „ФМ+“, „Фреш“, „Z-Rock“ и „Melody“. В концерта на 19 април 2022 г. за откриването на 22-рото издание на “Европейски музикален фестивал” Васил Димитров дирижира част от концертната програма с Оркестъра на Classic FM радио.