“Европейски музикален фестивал” представя “Фламенко трибют на Пат Матини” с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

22 март 2023, София
“Европейски музикален фестивал” в София вече има репутацията на мултижанрово събитие, което включва не само класическа музика в своите програми. Този април 23-тото издание на форума ще представи уникалния спектакъл “Фламенко трибют на Пат Матини”, в основата на който стои един от най-забележителните млади фламенко китаристи – Сантяго Лара. Испанската преса сравнява Лара с „тореадор, изправен пред бикове на арената“. Ученик на известния Маноло Санлукар, той търси нови територии за фламенкото, съчетавайки огнената страст на този жанр с импровизационната енергия на джаза. Вдъхновен от музиката на великия китарист Пат Матини, Сантяго Лара създава свои оригинални аранжименти на пиеси от живата легенда на джаза. Лара избра известни теми като „Minuano“, „James“ и др., които звучат по освежаващо нов начин в неговата фламенко трактовка. Още преди реализацията на албума, когато Лара се среща със своя идол, за да сподели с него намеренията си, Матини се въодушевява от идеята. А когато чува готовите записи, той е възхитен от “великолепните интерпретации” на Сантяго Лара.

Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини”, издаден от звукозаписния гигант Warner Music, печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и емблематичният Джаз клуб в Мадрид Bogui jazz & Clamores. На 26 април от 21:00 ч. столичната публика ще може да го види на сцената на София Лайв Клуб в изпълнение на Сантяго Лара (китара), Мигел Лопес (пиано), Игнасио Синтадо, (бас) и Педро Наваро (перкусии). Забележителната танцьорка Мерседес Руиз, всепризната като еталон в света на фламенкото, също е част от спектакъла със своите изящни и пълни със страст движения. Руиз излиза на сцената едва на 7-годишна възраст, а от 2002 г. започва своята самостоятелна кариера, печелейки престижни награди, както и възхищението и възторга на публиката навсякъде по света.
Двадесет и третото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Билети за събитието са в продажба онлайн на www.ticketsbg.com и на място 1 час преди началото на концерта.


Повече за артистите:
Сантяго Лара е ярък и всеотдаен артист с разпознаваем изпълнителски почерк, постоянно търсещ нови посоки за развитие на своя стил и език. Неговите изпълнения се отличават с огнена страст, получавайки възторжена реакция от публиката, навсякъде където музиката и китарата му звучат. Той завършва образованието си в Консерваторията „Хоакин Вилаторо” в Херес де ла Фронтера. От ранна възраст той прави няколко световни турнета, придружавайки своя учител, маестро Маноло Санлукар и участва в неговите записи и турнета със симфоничен оркестър. Като солист е изнасял концерти на Фестивала в Херес, Биенале на Севиля, Китарен фестивал Кордова, Фестивал на фламенкото в Моне де Марсан (Франция), Фламенко фестивал Тампере (Финландия), а също в Мексико, Москва, Берлин, Лондон, Познан, Херсбрук, Кьолн и др. Той е редовен сътрудник в световни турнета с Мерседес Руиз, за която е композирал музика за шоу програми. Заедно те гастролират по целия свят на редица престижни сцени като Alcázar Theatre (Мадрид), Queen Elizabeth Theatre (Лондон), Sadller Wells (Лондон), Theatre de la Ville (Париж), Maison de la Danse (Лион), Ewerk (Берлин), Международна музикална къща (Москва), Театър Ла Фениче (Венеция), Театър „Лучано Павароти Комунале“ (Модена), Аудиториум „Parco della Música“ (Рим), Център за изкуства „Ст. Лорънс“ в Торонто (Канада) и много други. Като звукозаписен продуцент, в допълнение към собствените си албуми, той прави записи на значими фламенко песни в Испания от ново поколение като „Luna de Enero“ от Мигел Сото, „Londro“, „Mi Retoque al cante jerezano“ от Дейвид Лагос и „С гласа на земята“ от Дейвид Карпио.
Мерседес Руиз е родена през 1980 г. в Херес де ла Фронтера. Излиза на сцената още на 7-годишна възраст с трупата „Мануел Морао и цигани от Херес”, с която гостува в Мадрид, Ню Йорк и Канада. През 1998 г. вече е в трупата на Антонио Ел Пипа и изнася представления в Мадрид и на престижните фестивали в Херес и Ла Унион в Мурсия. През 2000 година тя се присъединява към легендарната трупа на Ева Йербабуена, с която обикаля света. През 2002 г. Руиз поема по самостоятелен път в своята кариера. Тя работи с танцьори като Андрес Пеня и Белен Мая, които са нейни постоянни партньори на сцената. Изявите на Руиз са посрещнати с възторжени отзиви от критиката и публиката. След като получава първа награда на Фламенко биеналето в Севиля, Мерседес създава собствена трупа и започва своите турнета в Европа и Латинска Америка. С един от спектаклите си “Baile de palabra”, тя гостува и в България през 2014 година.
След най-престижните отличия, с които е награждавана, са първа награда от Фламенко биеналето в Севиля, награда на критиците от ХV фестивал в Херес и наградата „Андалусец на бъдещето” на Министерството на културата на Испания.