Празник на тангото в „Европейски музикален фестивал“

Концерт на Orquesta Típica Libertango и Стоян Караиванов със специални гости Лисандре Доносо, Марта Петкова и Никола Хаджитанев

21 април 2023, София

Първият български традиционен танго оркестър с ръководител Стоян Караиванов ще гостува в програмата на „Европейски музикален фестивал“ през следващия месец. На 15 май 2023 от 19:30 ч. на сцената на зала „България“ ще излязат талантливите млади музиканти от Orquesta Típica Libertango, посветили своята музикална енергия на класическото аржентинско танго.

След огромния успех на първия им концерт през миналата година, сега съставът подготвя нова програма, която съчетава музика от двете основни течения в тангото:  класическо танго и Nuevo tango. Съвсем естествено в нея присъстват творби от Освалдо Пулиезе, който е своеобразен кръстник на оркестъра, тъй като това е първият стил, който младите музиканти усвояват. Включени са също пиеси от Анибал Троило, чиято музика е една от най-обичаните както от публиката, така и от танцьорите на танго по света. Изненада за слушателите ще бъде изпълнението на едно съвременно танго, написано от легендарните бандонеонисти Даниел Бинели и Хуан Хосе Мосалини, преподаватели на Стоян Караиванов,  които допринасят за обновяването на жанра през 60-те години на миналия век. Важен елемент от програмата ще бъдат също и творбите на Астор Пиацола, сред които са „класическите“ заглавия Adios Nonino и Libertango. Премиерно за България и за Европа ще прозвучи оригиналният вариант на „Танго балет“ от Пиацола, създаден за два бандонеона и оркестър. Написана през 1956 година, творбата демонстрира характерния стил на големия аржентински композитор с редуващи се епизоди в контрастни настроения:  ритмични, меланхолични, изпълнени със страст или носталгия. Гост-солист за изпълнението ще бъде френският музикант Лисандре Доносо, един от най-търсените бандонеонисти в Европа и специалист в творчеството на  Пиацола. През 2021 година Доносо получава награда от конкурса, организиран от Фондация „Астор Пиацола“, а сега, заедно със Стоян Караиванов те подготвят нотния материал на „Танго балет“, тъй като творбата не е издавана и съществува единствено като звукозапис. 

И за да бъде танго изживяването още по-пълноценно, на сцената ще излезе и водещата българска двойка балетисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер солисти от Националната балетна трупа на България, които ще представят хореография на Светлин Ивелинов по музиката на „Танго балет“ от Пиацола.

Двамата танцьори отдавна са привлечени от завладяващата страст и енергия в музиката на Пиацола. Тяхното майсторство и енергия допълват по неповторим начин това много специално събитие, което предлага цялостно пресъздаване на тангото и неговата атмосфера.  

 „Ще бъде един празник на тангото, а не просто редови концерт. Ние ще разкажем историята на тези произведения и ще накараме публиката да стане част от този своеобразен Ден на тангото!“, сподели Стоян Караиванов в интервю за радио Класик А“

„Европейски музикален фестивал“ се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната общинаКалендар на културните събития на Столична община за 2023 година. Партньор за концерта на 15 май е Софийската филхармония. Билети за събитието са налични онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“.

Orquesta Tipica Libertango e създаден от Стоян Караиванов – най-известния изпълнител на бандонеон в България и единствения бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система. Стоян изучава първоначално баян и акордеон, печелейки редица награди и изнасяйки концерти в България, Австрия, Германия, Италия, Словакия и др. Младият изпълнител завършва информатика, но неговият огромен  музикален талант и любознателност, както и любовта му към аржентинското танго, го карат да се насочи към най-типичния инструмент на този жанр – бандонеона. Стоян Караиванов изучава инструмента при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията в Каляри, Италия, а по-късно участва в майсторски класове на колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. За кратко време той се превръща в една от звездите на българския музикален подиум с шеметно бързо развиваща се кариера. Стоян Караиванов участва в различни проекти с водещи световни и български музиканти и е канен като солист от големите симфонични оркестри и камерни ансамбли в страната.

През 2022 година Стоян Караиванов достига до идеята да създаде професионален класически танго оркестър у нас, който е съставен изцяло от млади български музиканти. Първият им концерт през м. декември 2022 г. има феноменален успех. Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика“, категоричен е Караиванов.  Концертмайстор на състава е яркият цигулков талант  Александър Зайранов, лауреат на множество престижни класически конкурси, за когототангото се превръща в истинско вдъхновение. В негово лице Стоян среща свой съмишленик и силна подкрепа за създаването на оркестъра.

За концерта на 15 май Стоян Караиванов ще използва един много специален бандонеон, който му е предоставен наскоро от сина на неговия учител Хуан Хосе Мосалини. Инструментът е на над 100 години и самият факт, че Стоян е един от малкото, които ще имат възможност да концертират с него, е поредното признание за неговия талант и майсторство.

Носител на няколко международни награди, бандонеонистът Лисандре Доносо е водещ солист и често концертира с Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското радиа, Оркестър „Гулбенкян“, Оркестър „Капитолия“ в Тулуза и др. Той е изнасял концерти в някои от най-големите зали в Европа като „Роял Албърт Хол“ (Лондон), „Елбфилфармония“ (Хамбург), зала „Плейел“ (Париж), „Бозар“ (Брюксел), Cité de la Musique (Париж) и Концертхаус Берлин. ​

Доносо учи в Консерваторията в Ротердам (Codarts) под ръководството на Густаво Бейтелман и Виктор Вилена. Младият музикант се утвърждава като специалист в музиката на Астор Пиацола, благодарение на своите усилия за изследване, транскрипция и редактиране на негови изгубени или забравени творби. Отличен е с наградата за най-добър бандонеонист в конкурса, организиран от Фондация „Астор Пиацола“ през 2021 г.

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите  „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, “Козият рог“, „Лебедово езеро“ и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси и е отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда “Кристална лира” за постижения в балетното изкуство и  награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската опера и балет от 2006 г. Репертоарът му включва водещи партии в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Пахита”, „Шехерезада” и др. Участвал е в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома от Министерството на културата. През 2010 г. получава Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира”.

Изявеният български хореограф Светлин Ивелинов е възпитаник на Държавното хореографско училище в София, а по-късно специализира балетна режисура в класа на Олга Тарасова в Държавния театрален институт – Москва (ГИТИС) и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. От 1995 година е хореограф и худ. ръководител на балета на НМТ „Стефан Македонски“. Многократно се обръща към музиката на Астор Пиацола със спектаклите „Невъзможно привличане“, „По пътя ни“, „Дихание във времето“ и „Танго“. Светлин Ивелинов е носител на наградите „Анастас Петров“, на БНР от конкурса „Музикант на годината“ за балетния спектакъл „Танго“, на отличието „Кристална лира“ 2000 г. за хореографски постижения за мюзикъла „Йосиф и неговата пъстра дреха“ от А. Л. Уебър.