Изтъкнати български творци ще получат почетния знак „Златно перо“ за принос към българската култура


28-мата церемония е част от Календара на културните събития на Столичната община

Днес, 9 май 2023, на специална пресконференция в пресклуба на БТА бяха обявени имената на номинираните за отличието „Златно перо“ за 2023 година. Това са 23-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика. Сред имената на отличените тази година са режисьорът Павел Павлов, наричан „баща на телевизионния театър“, примабалерината Марта Петкова, създала незабравими образи в най-обичаните балетни постановки на Софийската опера, забележителният поет и текстописец Александър Петров, автор на стиховете за неостаряващи хитове като “Любовта, без която не можем”, „Утре започва от днес“, „Оставаме“, Владимир Ампов – Графа, харизматичен вокалист, композитор и продуцент, журналистката Силвия Недкова, авангардният художник и скулптор Венцислав Занков, цигуларката Лия Петрова и др. „Чрез отличието „Златно перо“ бихме искали да отдадем почит към труда, таланта и приноса на тези хора към българската култура“, сподели Васил Димитров, директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на „Златно перо“. Вижте пълния списък на номинираните в края на прессъобщението.
Призовете ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се състои на 23 май от 19:00 в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“. Всеки от лауреатите ще получи изящната брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Отличените ще бъдат представени с кратка видеовизитка, отразяваща техния творчески път и значими постижения. Водещи на събитието ще бъдат телевизионният журналист Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева. В програмата ще вземат участие Гвардейски представителен духов оркестър, Детски хор „Пим- Пам“, солистите Богомил Спиров и Весела Делчева от Националния музикален театър „Ст. Македонски“ и млади таланти от НМУ “Любомир Пипков”. Отличията ще бъдат връчени от досегашни носители на “Златно перо”, сред които Кирил Маричков, Хайгашод Агасян, Ангел Заберски и др.
Тази година за първи път церемонията е включена като самостоятелно събитие в Календара на културните събития на Столичната община и се реализира от „Кантус Фирмус“, галерия „Макта“ и Радио „Класик А“ с финансовата подкрепа на Столичната община. „Винаги съм се радвала на наградените със „Златно перо“, защото виждаме имена, които някак си забравяме и невинаги се отнасяме с необходимия респект към хора, които са дали целия си живот за културата на България“, сподели на пресконференцията г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ към Столична община.
Една от 24-те награди ще бъде определена от слушателската аудитория на радио “Класик А” – основен медиен партньор на събитието. Всички желаещи да се включат в гласуването могат да го направят от днес до 19 май вкл. като попълнят формуляра за гласуване на Facebook страницата на радио „Класик А“. Резултатите от вота на публиката ще бъде обявен на самата церемония.
Церемонията се реализира в партньорство с Националния музикален театър, а медийни партньори са БНТ, БТА, Радио Класик А, Фреш Радио Груп, БНР, Impressio-Dir, Actualno, Kafene.bg, Djambore.com.
Отличието е учредено още през далечната 1996 година, когато първото издание е проведено в рамките на тридневен „Арт панаир 24 Май“ пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. През изминалите 27 години „Златно перо“ са получили значими личности, посветили живота и творчеството си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование. Сред носителите на “Златно перо” са акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова и много други „златни“ имена на българската култура.

Номинации за отличието „Златно перо“ 2023
Подполковник Ради Радев
Ръководи Гвардейския представителен духов оркестър повече от 15 години и наред с церемониалните функции, оркестърът развива активна концертна дейност като изпълнява произведения от най-различни стилове както в България, така и в чужбина.

Павел Павлов, режисьор
Наричат го „баща на телевизионния театър“. Дълги години е режисьор и постановчик в БНТ. Има заснети над 50 постановки за телевизионния театър, 30 телевизионни филма. Автор е на 20 театрални спектакъла. Заглавията, с които той остава в съзнанието на българската публика са филма „Чичовци” култовите телевизионни постановки „Милионерът”, „Скъперникът” и много други.

Марта Петкова, балерина
Тя е примабалерина в Софийската опера и балет от 2007 г. Създава незабравими образи в най-обичните балетни постановки. От 2022 г. е Художествен ръководител на балета на Софийската опера.

Александър Петров , поет и текстописец
Той е сред най-популярните автори на текстове в поп и рок музиката у нас. Вече 40 години публиката пее песните му: “Любовта, без която не можем”, „Утре започва от днес“, „Оставаме“, Малкият град“ .

Румен Гашаров, художник
“Обичам простата хубост на обикновените неща”, казва художникът. Зад гърба си има над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина и е носител на редица награди.

Любо Киров, певец
Издава девет албума, има десетки награди и хиляди фенове. Неговите песни са излъчвани в класациите на МТV, а през миналата година той издаде автобиографичната си книгата “Всичко е имало смисъл”.

Станислав Тодоров-Роги, режисьор
Той е един от най-талантливите режисьори в последното десетилетие. Зрители ежедневно се докосват до режисьорските му виждания в сериалите – “Тя и Той”, “Откраднат живот”, “Столичани в повече”, “Съни бийч”, “Мен не ме мислете” и други.

Лия Петрова, цигуларка
През 2016 година става носител на първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен” в Дания. Свирила е с артисти като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Владо Михайлов, музикант, актьор
Поп изпълнител, звезда на мюзикъла, известен с главните си роли във “Фантомът на операта“, „Клетниците“, „Исус Христос суперзвезда“ и “Мама Миа”, и актьор с участие в над 70 чужди продукции и българските филми „Възвишение“, „Братя“ и много други.

Александър Кадиев, актьор
Носител на награда „Икар“, участва в постановките „Укротяване на опърничавата“, „Красотата спи“, „Горката Франция“, „Скъперникът“, „Посещението на старата дама“ и други. Познат е и на телевизионните зрителите като водещ на предаването „Преди обед“.

Мария Касимова – Моасе, журналист и писател
Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“. Участва със свои текстове в редица сборници, сред които „Бащите не си отиват“, „България за напреднали“, а нейните анализи често четем в уебсайта „Площад Славейков“.

Евтим Милошев, продуцент
Завършва Университет по архитектура, строителство и геодезия, но повече от 30 години, той е един от най-успешните телевизионни и филмови продуценти в България.

125 г. Българска телеграфна агенция
Националната информационна агенция БТА е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд. Днес тя е водеща институция в разпространяването на информация за обществено – културния живот в България.

Антонина Бонева, пианист и музикален педагог

Изнесла е повече от 200 концерта като солист на повечето оркестри у нас и рецитали на фестивали в Англия, Франция, Италия, Белгия, Австрия, Швеция, Гърция и други страни от Европа. Дългогодишен клавирен педагог, възпитала цяло поколение от млади таланти, сред които Георги Черкин, Виктория Василенко, Надежда Йоцова и много други.

Силвия Недкова, журналист и писател
Работила е в БНР и за интернет сайта “Площад Славейков”,, автор на стихосбирката „Евангелие на тревата“. През 2017г е носител на първа награда на Международен поетичен конкурс „Лирични гласове“.

Плевенска филхармония – 70 години
Плевенската филхармония е основен двигател на музикално-артистичната дейност в региона.

Опера Пловдив (70 години) и фестивал Опера опън (10 години)
Утвърдена културна институция, в която се реализират мащабни проекти с висока национална и международна значимост.

Владимир Ампов – Графа, певец, композитор, текстописец и музикален продуцент
Емблема на българската поп музика с множество награди и хитови албуми.

Владимир Люцканов, актьор, сценарист и театрален режисьор. Познат е на зрителите на БНТ като водещ, сценарист и режисьор на редица програми в БНТ, сред които „Умно село”, „Аз, театърът” и др.

Венцислав Занков, художник и скулптор
Авангарден и провокативен, той е творец, който винаги надскача регионалните разбирания и клишета в съвременното изкуство. През 2009 г. основава „Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков“, която учредява и връчва награда “Железен орден за съвременно изкуство”

Александър Секулов, драматург и писател
Автор на пиесите “Дебелянов и ангелите”, “Одисей”, “Народът на Вазов”, носител на награда “Аскеер” .

БНТ/Линия Култура/
Вече 5-та поредна година в ефира на предаването оживяват важни събития с репортажи и преки включвания, които разказват за особеностите на регионалния бит и култура.

Иван Димов, художник, живописец, график и илюстратор
Има десетки самостоятелни изложби по целия свят. Носител на Националните награди за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ и „Захари Зограф“ .