Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния дял от „Европейски музикален фестивал“

31 май 2023, София
В средата на м. юни предстои едно от най-интересните събития от пролетния дял на „Европейски музикален фестивал“ 2023. Елитният SzegEd TRombone ENsemble от Унгария ще гостува за първи път у нас с атрактивната програма „От барок до рок“. Уникалният и впечатляващ звук на ансамбъла, съставен от 8 тромбонисти, ще огласи Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ на 15 юни от 19:30 ч. Виртуозните изпълнители ще представят за българската публика творби, които обхващат богата палитра от стилове и епохи, започвайки с музика от ХVIIІ-ти век и завършвайки с песни на Фреди Меркюри. Ансамбълът е създаден от забележителния унгарски музикант Гьоргю Гивичан – бивш професор във Факултета по музика в Университета в Сегед, който понастоящем преподава в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. Той събира в състава своите най-талантливи настоящи и бивши студенти, повечето от които вече са артисти във водещи оркестри в Унгария и в други европейски страни. Проф. Гивичан черпи от своя богат опит като солист, член на камерни състави и симфоничен оркестрант, за да създаде непрекъснато обновяващия се иновативен екип на SzegEd Trombone ENsemble – една уникална музикална общност от съмишленици. В програмата премиерно у нас ще прозвучат транскрипции за 8 тромбона на творби от Й. С. Бах, през Бела Барток, до Ханс Цимер. Особено атрактивни за публиката ще бъдат брас интерпретациите на увертюра „Егмонт“ от Бетовен, кросоувър пиесите „Аксел-Симфония“, „Боливар среща Марчело“, както и прочутата „Бохемска рапсодия“ нa Queen. Какъв ще бъде финалът на концерта е изненада, която ще разберат единствено слушателите в Аулата на Софийския университет.

Успехът на SzegEd Trombone ENsemble на европейска сцена се крие в неговия впечатляваш звук, създаден от съчетанието на 6 тенор тромбона и 2 бас тромбона. Ансамбълът изпълнява предимно транскрипции за 8 тромбона, както и композиции от млади автори, написани специално за формацията. Понякога в тази конфигурация се включват алт тромбон, еуфониум, дори контрабас тромбон. Допълнен с ударни и други духови инструменти, ансамбълът изпълнява палитра от произведения в различни стилове. Музикантите постоянно доказват, че няма граници за техните инструменти – виртуозността и звуковият обхват на артистите могат да бъдат описани като екстремни в света на тромбона, а изпълненията им създават изключително колоритно музикално изживяване за публиката. SzegEd Trombone ENsemble имат издадени 5 албума: New Horizons 2016, Unlimited 2018, Wind Tunnels 2019, OVERTONALITY 2019 и SzegEd TRоmbone ENsemble Special feat. Peter Steiner 2022 г.

Идеята и инициативата за гостуването на унгарските тромбонисти в България е на Сдружение „Брас перспективи“ – партньор в организацията на събитието, които вече са реализирали предишни успешни изяви на проф. Гивичан у нас. „Много съм щастлив, че ще гостувам отново в София, след концерта ми през 2019 година с прочутия „Слокар тромбон квартет“ и майсторския клас през 2021 година“, споделя виртуозният музикант в специално обръщение към българската публика. Сегашният му гастрол също е свързан с образователна инициатива. На 16 юни от 10:30 ч. в зала “Димитър Ненов” на Националната музикална академия „П. Владигеров“ ще се проведе творческа среща на български ученици и студенти от Музикалната академия с проф. Гивичан.

Билети за концерта на SzegEd TRоmbone ENsemble на 15 юни са налични онлайн на Ticketsbg и на място 1 час преди началото на събитието. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година. Партньори за концерта са също Унгарският културен институт „Ференц Лист“, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и Сдружение „Брас перспективи“. Следващите събития от „Европейски музикален фестивал“ са през есента, когато гости на форума ще бъдат изявени български артисти като Георги Черкин (16 септември) Людмил Ангелов (2 октомври), Пламена Мангова (20 октомври), Мила Георгиева (27 октомври) и други.