Третото издание на конкурса „Кантус Фирмус“ ще се проведе през есента


Радио “Класик А” е основен медиен партньор на състезанието

15 юни 2023
Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя третото издание Конкурса за млади изпълнители на класическа музика, което ще се проведе тази есен. Основна цел на състезанието е да даде възможност за изява на младите българските таланти и да популяризира техните достижения чрез реализация на професионални видео и аудио записи, които ще бъдат публикувани в уеб пространството.
Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода септември – октомври 2023 г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио „Класик А“. Конкурсът ще се реализира в два етапа и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт. В състезанието тази година ще имат възможност да се включат млади изпълнители на пиано, струнни инструменти и камерни ансамбли на възраст до 23 години. Двете основни категории са разпределени в три възрастови групи, съответно до 12 години, до 17 години и до 23 години. В журито са поканени именити български музиканти, чиято артистична кариера е респектираща. Това са Росен Гергов, изявен диригент, възпитаник на Университета за музика и изобразително изкуство във Виена, работил с ансамбли като Шотландския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Бамберг, Люксембургския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Монпелие, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио, Симфоничния оркестър на Базел и други; блестящата пианистка Пламена Мангова, концертирала в зали като Берлинската филхармония, Кенеди център във Вашингтон, Концертгебау в Амстердам, Гевандхаус в Лайпциг, Театър „Шатле“ в Париж и много други; Проф. д-р Борислава Танева, утвърден солист, камерен изпълнител и педагог, изнесла стотици концерти като солист на оркестър у нас и в чужбина и преподавател в майсторски класове на много места по света; цигуларят Димитър Иванов, първи концертмайстор на оркестъра на Франкфуртската опера, изявен солист и камерен музикант, концертирал с Филхармонията на Вюрцбург, „Нюрнбергски симфоници“, Симфоничен оркестър на Театро Лирико – Каляри, Оркестър „Кантус Фирмус“, Софийска филхармония, Филхармония на Южна Вестфалия; Доц. д-р Атанас Кръстев, един от най-изявените български виолончелисти, концертирал в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., който паралелно с интензивната сценична кариера, преподава в НМА „Проф. П. Владигеров“ и е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.
Специфична особеност на Националния конкурс „Кантус Фирмус“ е, че първият тур се осъществява чрез видео и аудио записи на кандидатите, които се реализират от професионален екип на организаторите. Изпълненията се оценяват дистанционно от журито, а допуснатите до втори тур млади таланти имат възможност да свирят на живо пред оценяващите. Всички записи от двата етапа на състезанието ще бъдат публикувани в YouTube канала на организаторите и ще бъдат излъчени в ефира на основния медиен партньор на конкурса – радио “Класик А” – единственото българско ефирно радио за класическа музика. Предвидени са по три награди в трите възрастови групи на всяка категория, както и специални отличия. Едно от най-привлекателните сред тях е Голямата награда на „Кантус Фирмус“ – солово участие в концерт с професионален оркестър през следващия концертен сезон. Заключителният концерт на лауреатите ще се състои на 15 октомври в залата на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София.
Идеята за конкурса, който е уникален за българския музикален живот, се ражда в периода на пандемията. През 2021 и 2022 година с голям успех са проведени първите две издания на състезанието.
Вижте пълния регламент ТУК.