РЕГЛАМЕНТ – Национален конкурс „Кантус Фирмус“

С финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио „Класик А“


Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода септември – октомври 2023 година. Събитието продължава успешния опит на конкурса от предишните две издания и през настоящата година е насочен към млади музиканти, обучаващи се в средните и висши музикални учебни заведения в България на възраст до 23 години.

УЧАСТНИЦИ
В конкурса могат да участват млади изпълнители на класическа музика от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Нов български университет и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. В състезанието ще бъдат включени изпълнители на пиано и струнни музикални инструменти – цигулка, виола, виолончело и контрабас, както и камерни състави до 5-ма участници – дуа, триа, квартети и квинтети.

КАТЕГОРИИ

ПИАНО
СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ /цигулка, виола, виолончело и контрабас/
КАМЕРНИ АНСАМБЛИ /комбинации от инструментите пиано, цигулка, виола, виолончело и
контрабас/

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ
I-ва възрастова група (пиано и струнни инструменти) – до 12 г.
II-ра възрастова група (пиано и струнни инструменти) – от 13 до 16 г.
III-та възрастова група (пиано и струнни инструменти) – от 17 до 23 г.
Kамерни ансамбли (обща възрастова група) – до 23 г.

Възрастта за всички участници се определя към 2 септември 2023 – краен срок за подаване на документи.

РЕПЕРТОАР
Всеки участник в конкурса трябва да представи две произведения – едно на първи тур и едно на втори тур, различно от това на първия тур. Творбите са по избор на кандидата от класическия репертоар, без ограничение на стил или епоха. Те се посочват предварително във формуляра за записване.
ПЪРВИ ТУР
I-ва възрастова група – Кандидатите трябва да представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 6 мин.
II-ра възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 10 мин.
III-та възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 15 мин.
Камерни ансамбли – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор с времетраене до 15 мин.

ВТОРИ ТУР
I-ва възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на I тур, с времетраене до 6 мин.
II-ра възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на I тур, с времетраене до 10 мин.
III-та възрастова група – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на I тур, с времетраене до 15 мин.
Камерни ансамбли – Кандидатите представят едно произведение или една част от циклично произведение по свой избор, различно от произведението на I тур, с времетраене до 15 мин.

ПРОТИЧАНЕ

ПЪРВИ ТУР 9 – 18 септември 2023
Провежда се в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, в зала, осигурена от ръководството на съответното учебно заведение. Графикът на явяване ще бъде обявен след 2 септември 2023. Всички кандидати се явяват за осъществяване на аудио и видео запис на тяхното изпълнение. Записите се реализират от екип на „Кантус Фирмус“ и не се разрешава монтаж или повторение. Журито класира кандидатите на първи тур след оценка на техните аудио и видео записи.
Записите ще бъдат публикувани в You Tube канала на „Кантус Фирмус“ и излъчени по радио „Класик А“.
Резултатите от първи тур ще бъдат обявени на 2 октомври 2023

ВТОРИ ТУР – 15 октомври 2023
Провежда се в Концертна зала на НМА „Проф. П. Владигеров“, София. Допуснатите до втори тур участници ще представят музикална творба на живо пред журито и публика според капацитета на залата. Всички изпълнения ще бъдат записани на аудио и видео.
Записите от втория тур на конкурса също ще бъдат излъчени по радио „Класик А“ и публикувани в YouTube канала на „Кантус Фирмус“.
Резултатите от втори тур ще бъдат обявени на заключителния концерт на 15 октомври 2023
Редът на явяване на двата тура във всяка възрастова група е по инструменти и по азбучен ред на първо име.
Заключителен концерт на лауреатите от Национален конкурс „Кантус Фирмус“ – 15 октомври 2023, 19:30, Концертна зала на НМА „Проф. П. Владигеров“

НАГРАДИ
I-ВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /пиано/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

II-РА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /пиано/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

III-ТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /пиано/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

I-ВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /струнни инструменти/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

II-РА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /струнни инструменти/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

III-ТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА /струнни инструменти/
• Първа награда – диплом и парична награда
• Втора награда – диплом
• Трета награда – диплом

КАМЕРНИ АНСАМБЛИ
• Награда – диплом и участие в концерт от „Европейски музикален фестивал“

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

• Голяма награда на „Кантус Фирмус“ – солово участие в концерт от „Европейски музикален фестивал“ с Оркестър „Кантус Фирмус“
• Специална награда на радио „Класик А“ – плакет и диплом*
• Поощрителна награда за пианисти – участие в майсторски клас на Пламена Мангова
• Поощрителна награда за пианисти – участие в майсторски клас на проф. д-р Борислава Танева
• Поощрителна награда за цигулари – участие в майсторски клас на Димитър Иванов
• Поощрителна награда за виолончелисти – участие в майсторски клас на доц. д-р Атанас Кръстев
• Поощрителна награда за струнни инструменти – участие в състава на Оркестър „Кантус Фирмус“

*Наградата на радио „Класик А“ се определя от слушателите на медията чрез гласуване, което ще се осъществи след публикуване на аудио записите на уебсайта radioclassica.bg и излъчването им в ефира на радиото.

ЖУРИ
РОСЕН ГЕРГОВ диригент с активна международна кариера
ПЛАМЕНА МАНГОВА концертиращ пианист с активна международна кариера
ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВА ТАНЕВА концертиращ пианист, композитор и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“
ДИМИТЪР ИВАНОВ концертмайстор на “Museumsorchester Frankfurt” /оркестъра на Операта във Франкфурт (Майн), Германия/, солист-цигулар и камерен музикант с активна международна кариера
ДОЦ. Д-Р АТАНАС КРЪСТЕВ виолончелист-солист и камерен изпълнител с активна международна кариера, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Оценката на кандидатите ще бъде осъществена по регламент, утвърден от организационния екип на конкурса от „Кантус Фирмус“ и съответстващ на международните стандарти. Всички решения на журито са окончателни и не подлежат на обжалване.

ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ

Кандидатите се записват за участие в конкурса чрез попълване на онлайн формуляр-заявление и изпращане на необходимите задължителни документи:
• Декларация за информирано съгласие за предоставяне правото на запис/излъчване на
изпълненията и за обработка на данни
• Актуална снимка с добро качество
• Кратка биография (свободен текст)
• Документ за внесена такса

Документите трябва да бъдат изпратени на е-mail: cantusfirmusad@gmail.com с тема ДОКУМЕНТИ и съответното име на кандидата не по късно от 02 септември 2023 г.

Заявление за участие (онлайн формуляр) ПОПЪЛНИ ТУК
Декларация за пълнолетни кандидатиИЗТЕГЛИ ТУК
Декларация за кандидати под 18 години ИЗТЕГЛИ ТУК

Краен срок за записване за участие: 2 септември 2023

ТАКСИ
Такса за индивидуални участници: 100 лв.
Такса за камерни състави: 50 лв. за всеки участник в ансамбъла

Таксите се превеждат по банковата сметка на организатора „Кантус Фирмус“ АД: Банка: Уникредит Булбанк
IBAN: BG13UNCR96601020939802
Клон: София, 1000, пл. Св. Неделя №7

ДРУГИ РАЗХОДИ
• Банковите и комисионни такси са за сметка на участника.
• Участниците осигуряват клавирен съпровод за своя сметка.
• Разноските по пътуването и пребиваването в София по време на II тур и заключителния концерт на конкурса са за сметка на участниците.

ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

Организаторите си запазват правото да допълват и/или променят официалните правила, като допълненията и/или промените влизат в сила след официалното им публикуване на интернет страницата cantusfirmusbg.com

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖУРИТО
РОСЕН ГЕРГОВ
Възпитаник на Университета за музика и изобразително изкуство във Виена. Работил е като главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, той прави дебюта си в Националния театър в Манхайм през 2016 г. Дирижира спектакли в Театро Росини, Луго, Италия. Работи с Шотландския камерен оркестър, със Симфоничния оркестър на Бамберг, с Люксембургския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Монпелие, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио, Симфоничния оркестър на Базел и др.

ПЛАМЕНА МАНГОВА
Носител на втора награда на конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 2007 година. Пианистка с блестяща международна кариера, която е концертирала в залите на Берлинската филхармония, Сънтори Хол в Токио, Кенеди център във Вашингтон, Концертгебау в Амстердам, Гевандхаус в Лайпциг, Филхармонията на Санкт Петербург, Филхармонията на Люксембург, „Бозар“ в Брюксел, Театър „Шатле“ в Париж, „Де Сингел“ в Антверпен, „Комише опер“ в Берлин, фестивалите във Вербие, Токио, Нант, Международния клавирен фестивал La Roque d’Anthéron, „Бах академия“ в Щутгарт и др. Пламена Мангова е носител на престижните агради
„Кристална Лира“ и „Златно перо“.

ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВА ТАНЕВА
Проф. Танева е утвърден солист, камерен изпълнител и педагог. Изнесла е стотици концерти като солист на оркестър у нас и в чужбина (Европа, Бразилия, Индия, Израел). Води майсторски класове в почти всички европейски страни, Сингапур, Бразилия, Индия. Има множество участия в национални и международни журита във Франция, Австрия, Люксембург, Гърция, Сърбия, Малта, България. Участва в множество фестивали, между които: „Софийски музикални седмици“, „Европейски музикален фестивал“, „Новогодишен музикален фестивал“, „Мартенски музикални дни“, „Musicexchange“, „Звук и връзка“, „ppIANISSIMO“, „Кефалоня“, Музикален фестивал в Делфи – Гърция, „San Benedetto“ – Италия, „Craiova muzicala“ – Румъния и др.

ДИМИТЪР ИВАНОВ
Изучава цигулка при проф. Григори Жислин, проф. Мириам Фрийд (Блумигтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). От 2005 до 2008 Димитър Иванов е концертмайстор на “Театро Лирико” в Каляри, Италия, а през 2008 поема поста на първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester – оркестърът на Операта във Франкфурт (Майн) в Германия. В периода 2010-2014 Димитър Иванов препродава цигулка във Висшето музикално училище „Ханс Айслер” в Берлин. Изнасял е концерти като солист с Филхармонията на Вюрцбург, „Нюрнбергски симфоници“, Симфоничен оркестър на Театро Лирико – Каляри, Оркестър „Кантус Фирмус“, Софийска филхармония, Филхармония на Южна Вестфалия и др.

ДОЦ. Д-Р АТАНАС КРЪСТЕВ
Един от най-изявените български виолончелисти. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и специализира при проф. Наталия Шаховская в музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía). Защитава докторат през 2016 г. и преподава виолончело в НМА. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. Има многобройни концертни записи за БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР. Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.