Есенните концерти от „Европейски музикален фестивал“ сега с 15 % отстъпка от цената на билетите

27 юни 2023, София
В началото на летния период започна активната промоция на следващите събития от програмата на „Европейски музикален фестивал“. Те ще стартират на 16 септември, когато ще бъде представена световната премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин. Това е първата крупна оркестрова творба на известния наш пианист, който наред с изпълнителската си кариера, доби популярност и със своите майсторски оркестрации на любими шедьоври от клавирната литература. Специално за 23-тото издание на фестивала той пише „Галактически концерт“, в който напълно разгръща композиторския си талант. За премиерното изпълнение Георги Черкин ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“, а на диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров. Същата концертна вечер ще бъде и дебют във фестивала на младите таланти Диана Чаушева – 15 г. (цигулка) и Наума Найман – 17 год. (виолончело), които спечелиха Голямата награда от Конкурса „Кантус Фирмус“ през 2022 година. Те ще изпълнят музика от Х. Виенявски и П. И. Чайковски.
На 2 октомври фестивалът представя в зала „България“ концерта „Фантазии и сонати“ – клавирен рецитал на брилянтния български пианист Людмил Ангелов. Като световнопризнат интерпретатор на творчеството на Шопен Людмил Ангелов отново ще изпълни музика от своя любим композитор, както и композиции за пиано от Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен.
На 20 октомври във фокуса на фестивалната програма ще бъде творчеството на великия виенски класик Лудвиг ван Бетовен. Маестро Росен Гергов ще дебютира на пулта на Оркестър „Кантус Фирмус“, а един от акцентите в програмата е грандиозният Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър в до мажор в изпълнeние на забележителните солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). Тримата музиканти имат респектираща международна кариера и сега за първи път ще се представят заедно на сцената на зала „България“. В програмата са включени също Увертюра „Кориолан“ и Симфония №7 от Бетовен.
На 27 октомври във Военния клуб предстои камерен концерт на обичаните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. Двамата доказаха, че са отличен тандем в проектите „Кино и класика“ от предишни издания на „Европейски музикален фестивал“, но сега публиката ще има възможност да чуе техните вълнуващи и изтънчени интерпретации на творби от Пабло Сарасате, Клод Дебюси, Морис Равел и особено голямата цигулкова соната от Цезар Франк.
„Европейски музикален фестивал“ се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за концертите вече са в продажба онлайн на Ticketsbg.com. Организаторите на форума предлагат и специална възможност за любителите на класиката – абонаментен цикъл “Прима Волта” за четирите концерта, който предоставя 15% отстъпка от цената на билетите. Категориите на абонамента са същите, както и за отделните билети в зала „България“, а в залата на Военния клуб закупилите абонамент ще имат възможност да седнат на най-хубавите места, които ще бъдат запазени специално за тях. Абонаментът ще се продава до края на м. юли 2023 г.