Ярките таланти Диана Чаушева и Наума Найман дебютират с Оркестър „Кантус Фирмус“

13 септември 2023, София
Броени дни ни делят от концертната вечер, на която ще бъде представена световната премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин, създаден специално за 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“. На 16 септември от 19:30 ч. в зала „България“ столичната публика ще има възможност да чуе на живо композицията в изпълнение на самия автор и Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на маестро Григор Паликаров. Музиката ще бъде съпроводена от атрактивно 3D мапинг шоу, което се реализира благодарение на фондация “Млад талант”.
Същата концертна вечер ще бъде и дебют с Оркестър „Кантус Фирмус“ за две талантливи момичета, които вече приковават вниманието със своите изключителни успехи. Това са Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), които през 2022 година грабнаха Голямата награда от Националния конкурс „Кантус Фирмус“ – солово изпълнение с оркестър.
15-годишната Диана Чаушева прекарва целия си съзнателен живот, обградена от музика. В нейното семейство тя е петото поколение, което поема професионално по този път. Родителите й се занимават с фолклор и още на 3 години Диана започва да пее народни песни. Участва в първия си конкурс именно с народно пеене, а на 6 години печели сърцата на зрителите като финалистка на кастинг в Шоуто на Слави по bTV. Малко по-късно избира да продължи с цигулка. „Видях я по телевизията на един класически концерт и много ми хареса как изглежда и как звучи. Хората казваха, че това е най-трудният инструмент, „кралицата“ на оркестровите инструменти и в началото не си давах сметка колко е трудно. Но след това нещата сякаш тръгнаха от само себе си“, споделя Диана в интервю за радио „Класик А“. „Тя е от децата, на които свиренето се отдава с голяма лекота и веднага се вижда, че това е нейният инструмент“, признава учителката на Диана, Благородна Танева. „Още в края на първи клас вече започна да се явява на конкурси и постигаше успехи без особени усилия и винаги на много високо ниво“, допълва още тя. Диана вече е лауреат на многобройни музикални състезания, едно от които е престижният конкурс „Концертино Прага“, където печели няколко отличия през пролетта на 2022 година. Тя сама цени особено високо и едно от последните си участия през м. август тази година на конкурса „Киети“ в Италия, където се състезава в категория до 35 години и достига до финал с едва петима избраници, макар да не успява да грабне награда. Наскоро Диана се сдобива с нов инструмент – майсторска цигулка на повече от един век, с която постига прекрасен звук и се чувства много удобно. На 16 септември талантливото момиче ще изпълни една от емблематичните пиеси от цигулковия репертоар – Брилянтна фантазия „Фауст“ от Хенрик Виенявски. „Много виртуозна и ефектна творба, в която има различни теми и истории. Харесва ми, че е създадена по оперно произведение и можеш да си представяш различните образи“, споделя изпълнителката. „Освен, че музиката е много красива и трудна, тази пиеса фигурира в много концертни и конкурси програми“, подчертава Благородна Танева. „За Диана предстоят редица отговорни изяви със същата творба и в чужбина, където ще изнесе концерт във връзка с наградата й от конкурса „Концертино Прага“, допълва още тя.
Наума Найман (17 год.) е другата млада солистка в концерта на 16 септември, която също получи най-престижното отличие от Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Тази година Наума завърши Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и вече е приета Музикалния университет Женева-Нюшател, където ще продължи музикалното си образование при проф. Денис Северин. Тя е изключително благодарна на своята дългогодишна преподавателка по виолончело, г-жа Даниела Черпокова, при която се занимава в продължение на 13 години. „Тя ме запозна с инструмента, с музиката, с всичко“, споделя Наума. „Нивото на свирене, което съм постигнала до момента, е благодарение на нея! Годините в музикалното училище са много хубав и оптимистичен период от живота ми“, допълва още младата виолончелистка. За своя голям дебют с Оркестър „Кантус Фирмус“ тя ще изпълни оригиналната версия на Вариации по тема рококо, оп. 33 от Пьотр Илич Чайковски. Малко хора знаят, че творбата се изпълнява по-често в преработката на немския виолончелист Вилхелм Фитценхаген, в която обаче има съществени промени, нарушаващи авторския замисъл в полза на ефектната виртуозност. Чайковски е написал композицията с една вариация повече и с различно подреждане на сегментите. Сега, в изпълнение на Наума Найман, пред българската публика ще звучи именно оригиналният авторски замисъл на Рококо вариации, създаден от Чайковски.
Оркестър „Кантус Фирмус“ (познат до момента като Оркестър на Класик ФМ радио), който през миналия концертен сезон отбеляза тържествено 20-годишен юбилей, ще открие концерта с Увертюра “Вълшебният стрелец” от К. М. фон Вебер.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година. Билетите за събитието са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.