Тройният концерт на Бетовен със звездни солисти в „Европейски музикален фестивал“

6 октомври 2023, София

На 20 октомври в зала „България“ предстои един от акцентите в есенната програма на „Европейски музикален фестивал“ – концертът на Оркестър „Кантус Фирмус“ с музика на Бетовен под диригентството на Росен Гергов и звезден състав от трима солисти. Централно място в програмата заема изпълнението на Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър оп. 56 от Л. ван Бетовен – крупна и уникална по рода си композиция, която рядко звучи на концертния подиум. Именитите български музиканти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) ще обединят своята творческа енергия за първи път на една сцена.   „Тройният концерт е едно от най-сложните произведения на Бетовен и едно от най-феноменалните, най-мащабните“, споделя Пламена Мангова в интервю за радио „Класик А“. „Чувала съм често от колеги, че най-трудната партия от всички е тази на виолончелото, но мисля, че и другите два инструмента си имат своите сложности. Взаимодействието между тримата солисти и оркестъра поставя допълнителни предизвикателства, но музиката е невероятно красива, с дълбоко съдържание“, допълва още пианистката.

За изявения виолончелист доц. д-р Атанас  Кръстев творбата също има специално значение. „Това е един от любимите ми концерти, защото всеки път, когато го изпълнявам с различни музиканти, усещам различна енергия, споделена между нас и винаги откривам нещо ново в музиката. Всеки от нас, солистите носи еднакво голяма отговорност на сцената. Ние сме едно трио и този концерт е един от най- хубавите примери, че дори когато човек е солист на оркестър, ние всички просто свирим камерна музика и трябва да се слушаме като един ансамбъл. Това е най-голямата радост – да свирим заедно!“, казва музикантът.   

Концертната програма на 20 октомври ще представи още два от оркестровите шедьоври на Лудвиг ван Бетовен. Началото на вечерта ще бъде с Увертюра „Кориолан“, по едноименната пиеса на австрийския драматург Х. Й. фон Колин.  Във втората част диригентът Росен Гергов и музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ ще представят своята интерпретация на Седмата симфония от Бетовен. Някои от съвременниците на композитора я определят като „най-мелодичната и най-оптимистична” творба на Бетовен. Симфонията е създадена през 1812 година и прозвучава за първи път във Виена година по-късно на благотворителен концерт за австрийските и баварски войници, ранени в битката срещу Наполеон при Ханау. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепана Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Повече за артистите:

Ivomir Peshev Photography

Диригентът Росен Гергов печели широко признание за своята работа както на концертния подиум, така и на оперните сцени с репертоар от Моцарт до най-предизвикателните съвременни творби. Гергов заема длъжността главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР до 2017 г. Работи редовно и със Софийската филхармония като един от главните гост-диригенти. Възпитаник е на НМУ „Любомир Пипков“ в София, след което продължава образованието си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 е асистент-диригент на Tonkünstler-Orchester. Росен Гергов е лауреат на първия Международен конкурс за дирижиране „Евгений Светланов“ през 2007 г. Неговият запис на творби от Дейвид Чески със Симфоничния оркестър на Norrlandsoperan е номиниран за „Грами“ през 2008 г. Той записва за BBC, Баварското радио и Австрийското радио.

Музиката на Бетовен присъства трайно в неговия репертоар с всички симфонии, концерти и повечето увертюри. Той многократно е дирижирал симфониите в Япония, Европа, както и в България. Изпълнявал е и повечето увертюри. Има записи на една от по-малко познатите увертюри на Бетовен „Крал Стефан“.

Феноменалната пианистка Пламена Мангова, която през 2007 година спечели втора награда от Конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел, свири редовно с най-реномираните европейски оркестри, сред които Ротердамската филхармония, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на Би Би Си, Английския камерен оркестър и много други. Работила  е с диригентите сър Колин Дейвис, Яп ван Зведен, Дмитрий Юровский, Жан-Жак Канторов, Жан-Клод Казадесю, Владимир Федосеев, Леонард Слаткин и др. Неотдавна тя е била поканена да замести великата Марта Аргерих на концерт в „Розенгартен Театър“ в Манхайм под диригентството на младия български маестро Боян Виденов. През 2023 г. Мангова е гостувала за първи път в Индия за рецитал и концерт с оркестър. Дебютът й Гърция е реализиран по повод честването на 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов в атинската зала „Мегарон“. Там Пламена Мангова е взела участие в цикъл с клавирните концерти на Рахманинов, наред със световните звезди на пианото Михаил Плетньов, Даниил Трифонов, Иво Погорелич и Николай Лугански.   

Цигуларят Димитър Иванов е роден в София, но израства в Германия, където първоначално учи цигулка при Георги Тилев, а по-късно негови преподаватели са проф. Григори Жислин, проф. Мириам Фрийд (Блумигтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). От 2008 година той е първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester – оркестърът на Операта във Франкфурт (Майн) в Германия. През последните 10 години той е редовен гост-концертмайстор на Мюнхенската държавна опера,  както и в оперните театри в Хамбург и Берлин. Като солист той е имал изяви с редица оркестри, сред които Симфоничен оркестър на Краковското радио, Нюрнбергски симфоничен оркестър, Филхармония на Вюрцбург, Концертхаус Оркестър, Берлин, Оркестър на „Театро Лирико“ Каляри, Оркестър на Франфуртската опера, Оркестър „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония. Последното му гостуване у нас беше през 2018 година, отново в „Европейски музикален фестивал“. Тройният концерт на Бетовен присъства в неговия репертоар още от студентските му години в Блумингтън (САЩ), когато за първи път го изпълнява на сцена. Освен като солист, той познава детайлно композицията и като преподавател във Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин, където е работил.

Доц. д-р Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва НМУ  „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид. През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Талантливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио „Cellissimo” заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.