„Европейски музикален фестивал“ представя спектакъла за деца „Пепеляшка“ на балет „Арабеск“ по музика на Сергей Прокофиев

11 октомври 2023, София
На 21 октомври т.г. програмата на „Европейски музикален фестивал“ ще представи специално събитие за детската аудитория. Спектакълът „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев е създаден от трупата на Балет „Арабеск“ с амбицията да остави незабравим спомен у малките зрители. Нов прочит на познатата и обичана приказка на братя Грим, направен от хореографа Мариана Крънчева, ще пренесе малчуганите във вълшебния свят на изкуството, където сюжетът придобива непредсказуемо развитие. Спектакълът противопоставя реалното и въображаемото, живота и изкуството. В него танцът и театралното изкуство са преплетени. Любопитен е образът на феята – стара и загубила паметта си жена, която през цялото време се опитва да си спомни и разкаже историята на Пепеляшка, за да върне силата на своята вълшебна пръчица. Тя постоянно обърква разказите си и вмъква герои от други приказки – баба Яга, Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче и др. Това създава много комични ситуации, които ще предизвикат и участието на зрителите в залата. Това преплитане на съвършено чужди герои е едно предизвикателство, което цели да направи танцовото представление по-интересно, разбираемо и достъпно за децата. Финалът е толкова изненадващ, както и всичко в тази приказка. Едно великолепно и вълнуващо преживяване, подходящо за деца и възрастни.
Костюмите за представлението са създадени от Цветанка Петкова-Стойнова, а сценографията е на Екатерина Енева. Ролите на приказните герои ще изиграят чудесните танцьори на Балет „Арабеск“: Таня Кацарова (Пепеляшка), Константина Ханджиева (Злата мащеха), Виктория Петрова (Феята на млади години), Мария Касабова и Елизабет Якимова (Доведените сестри на Пепеляшка), Теодора Друмева (Принцеса Жасмин), Яна Николова (Пипи Дългото чорапче), Бенедета Граси (Червената шапчица), Васил Дипчиков (Принцът), Светослав Серопян (Баба Яга), Стефан Вучов (Учителят по танци и Кралят), Валери Миленков (Кралски пратеник, Шофьор), Ервин Есен (Бодигард), Светлозар Тинев, Дженаро Дезидерио, Лоренцо Алба (гости на бала) и др.
Спектакълът “Пепеляшка” на 21 октомври в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“ е с начален час в 11:00 ч. „Европейски музикален фестивал“ се реализира от “Кантус Фирмус” с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за събитието са налични на касата на театъра на бул. “В. Левски” №100 и онлайн на https://musictheatre.bg/.