Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ излъчи победителите в състезанието

16 октомври 2023, София
С тържествен заключителен концерт и много емоции в неделя вечерта (15 октомври) завърши третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио „Класик А“. В залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София се състоя вторият тур на музикалното състезание, в който взеха участие 27 индивидуални музиканти и три ансамбъла. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав Росен Гергов (диригент), Пламена Мангова (пиано), проф. д-р Борислава Танева (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело). Оспорваната конкуренция между кандидатите доведе до прецедент в досегашната практика на конкурса. В категория пиано на първо място бяха класирани трима участници, които постигнаха равен брой точки и според единодушно решение на журито те ще си поделят първата награда. Това са Ангел Ялъчков, Николай Маринов и Цвета Атанасова, възпитаници на НМА „Проф. П. Владигеров. Другите първи награди в категория Пиано са съответно Божидар Лазаров (втора група) от НМУ „Любомир Пипков“ в София и Ярослава Анурова (първа група) от НУМСИ „Проф. П. Владигеров“, Бургас и Хрисиана Савова (първа група) от НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив, които също си поделят първото място.
В категория Струнни инструменти призовите места завоюваха виолончелистите Тодор Иванов (трета група) от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Дарин Ламбрев (втора група) от НМУ „Любомир Пипков“, София, както и малката цигуларка Богомила Кръстева (първа група), също от столичното музикално училище. В категория Ансамбли призовите места са за Трио „Assai“ и Струнен квартет Кръстева/Карагьозова/Георгиева/Стойкова. Поощрителни награди – участие в майсторски класове на Пламена Мангова, проф. д-р Борислава Танева, Димитър Иванов и доц. д-р Атанас Кръстев бяха връчени на седем от участниците в конкурса. Пълният списък на наградените е публикуван тук.
С особено голямо нетърпение младите таланти очакваха решението на журито за присъждането на Голямата награда на конкурса – солово участие в концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“. Тя също ще бъде поделена между двама изпълнители: Тодор Иванов (виолончело) и Божидар Лазаров (пиано), които ще имат шанса да дебютират с оркестъра през 2024 година.
Освен предварително обявените в регламента отличия, участниците се състезаваха и за две допълнителни награди: известният лютиер Владо Тилев, който през годините е подкрепил редица даровити деца още в първите стъпки на тяхното развитие, също се включи към наградния фонд на конкурса „Кантус Фирмус“. Той предостави своя майсторска цигулка за срок от 1 година на Богомила Кръстева от първа възрастова група. Друго значимо отличие бе осигурено от семейството на големия български диригент и музикален педагог проф. Емил Янев, 90 години от рождението на когото бяха отбелязани тържествено в началото на тази година. Едногодишна стипендия „Проф. Емил Янев и проф. Лилия Гюлева“ бе присъдена на изявения млад възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Йоан Йовчев (виолончело), отличен с втора награда в своята възрастова група в категория Струнни инструменти.
Искам да благодаря на всички участници в Националния конкурс през тази година, но също на техните семейства, които ги подкрепят, и особено на преподавателите им за огромния труд и усилия в изграждането на бъдещите музикални звезди на България”, каза на церемонията Васил Димитров, изпълнителен директор на “Кантус Фирмус”. На тържеството присъства също г-жа Елиянка Михайлова, директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерството на културата.
Предстои връчването на още една специална награда, която ще бъде определена от аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика – радио „Класик А“. Това ще стане след публикуване на всички записи от втория тур на конкурса в Youtube канала на “Кантус Фирмус”, като информация за гласуването ще бъде оповестена допълнително. Днес и утре в НМУ “Л. Пипков” се провежда майсторския клас по пиано на изявената изпълнителка Пламена Мангова. Днес (16 октомври) се състоя и първият урок по цигулка с Димитър Иванов на отличената с поощрение Олга Дойкова от Бургас.
Националният конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ се провежда за трета поредна година. Общият брой на участниците тази година е над 50, на възраст от 9 до 22 години. Аудио записите от първия тур вече бяха излъчени в ефира на радио „Класик А“ и бяха публикувани в YouTube канала на „Кантус Фирмус“.