Гласувайте за награда „Кристална лира” на радио „Класик А“!

Слушателите на радио „Класик А“ ще определят носителя на едно от специалните отличия за ярки постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство

24 октомври 2023 г.

От днес, 24 октомври започва гласуването за една от специалните награди „Кристална лира“, които се връчват ежегодно за ярки постижения в музикалното и танцовото изкуство. Всеки желаещ има възможност да даде своя вот за една от всички класирани номинации от различните категории, учредени в статута на отличието. Това може да стане на стане на уебсайта на радио „Класик А“ тук. Гласуването ще бъде възможно до 12:00 ч. на 30-ти октомври 2023 г. (понеделник).

„Кристална лира“ е отличие, създадено през 1997 г., което се връчва с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициатори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция „Кантус Фирмус“, а през настоящата година събитието се реализира с медийната подкрепа на радио „Класик А“. Наградите „Кристална лира“ представляват статуетка и грамота, които се връчват за постижения, реализирани в рамките на изминалия концертен сезон или учебна година. Призовете се присъждат на индивидуални изпълнители и колективи в следните категории: Оперно изкуство, Оперетно изкуство и мюзикъл, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Поп и рок музика, Педагог, Инструменталист, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригент, Камерен ансамбъл, Музикална критика и публицистика, Духов оркестър, Звук и звуков дизайн, Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство. Номинациите се определят от съответните жанрови комисии на базата на всички постъпили предложения в съответния срок. Според статута на отличието, не е задължително всяка година да се присъждат всички предвидени награди. Един от специалните призове „Кристална лира“ ежегодно се избира от публиката и през 2023 година слушателите на единственото ефирно радио за класическа музика в България – радио „Класик А“ ще имат възможност да определят неговия носител. Сред номинираните са редица известни български изпълнители, състави и педагози. Вижте пълния списък тук:

Всеки желаещ има право да гласува еднократно за една от всички посочени номинации.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на тържествената церемония за връчване на отличието на 1 ноември 2023 от 19:00 ч. в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“ в София. Събитието е със свободен вход и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Вижте повече за статута на наградите „Кристална лира“ https://ubmd.bg/downloads/Statut-Kristalna-Lira.pdf

Линк за гласуване: https://radioclassica.bg/lira2023/