Великденски концерт в Европейския музикален фестивал представя прочувствената творба Stabat Mater от Дж. Б. Перголези

14 март 2024, София
ХХIV–тият „Европейски музикален фестивал“ София кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова творба Stabat Mater от Дж. Б. Перголези. Тази изключителна по своето въздействие музика е написана от едва 26-годишния композитор в последните седмици от неговия кратък живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син в подножието на кръста на Голгота. Джовани Батиста Перголези (1710 – 1736) е ключова фигура в историята на сценичната музика, като автор на първата комична опера „Слугинята господарка“. Неговите духовни произведения без съмнение са повлияни от мелодичното богатство на оперния му стил и именно това ги прави толкова забележителни и ценни. Stabat Mater представлява камерна кантата, създадена по латинската поема от XIII-ти век на монаха Якопоне да Тоди, но музиката надхвърля строгите рамки на църковната традиция и докосва емоциите с дълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст. Тези стихове са интерпретирани от десетки други композитори, сред които Дж. Палестрина, Ал. Скарлати, Дж. Росини, А. Дворжак, Дж. Верди, но версията на Перголези остава най-разпознаваемата и популярна от всички.

Дж. Б. Перголези

Изпълнението на Stabat Mater в тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ е поверено на изявените солисти Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират с Детския хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова. Инструменталният съпровод е на младите изпълнителки от квартет “ShabuShabu” от НМУ „Любомир Пипков“: Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело), отличени с Награда за камерен ансамбъл от Националния конкурс „Кантус Фирмус“ 2023. На диригентския пулт ще застане маестро Ивайло Кринчев, един от утвърдените български музиканти с дългогодишна сценична кариера. Събитието е на 19 април 2024 от 19:30 ч. в изисканата атмосфера на Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В програмата са включени още творби от Дж. Мартини, Х. Андриесен, Г. Попов и Ф. Менделсон-Бартолди.
„Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира тази година под почетния патронаж на г-жа Мария Габриел и с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. Партньор за концерта е Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“. Билетите за събитието са в продажба онлайн на Ticketsbg и на място 1 час преди началото на концерта.
Повече за артистите:

Евгения Ралчева

Евгения Ралчева е родена в град Пловдив. Учи при световноизвестното мецосопрано Александрина Милчева и завършва нейната Международна оперна академия „Сакра“. Дебютът й на сцена е през 2001 г. в Старозагорската опера в спектакъл на операта „Травиата“ на Верди. Пет години по-късно става солист на Оперния театър в Русе, а от 2014 г. се завръща в родния си град, където и до днес е солист на Държавна Опера – Пловдив. Удостоена е с наградата „Пловдив“ в раздел музика за ролята на Сестра Анджелика от едноименната оперна творба на Пучини през 2016 г. Лауреат е на редица международни конкурси, както и на наградата „Кристална лира“ 2015 за интерпретацията на „Четири последни песни“ от Рихард Щраус, с Оркестъра на Пловдивската опера. Сред персонажите в оперния репертоар на Евгения Ралчева са: Виолета от „Травиата“, Леонора от „Трубадур“, Елвира от „Ернани“, Елизабет от „Дон Карлос“ на Верди, сред Пучиниевите – Мими от „Бохеми“, Лиу от „Турандот“, Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“, а сред героините на Моцарт – Донна Анна от „Дон Жуан“, Графинята от „Сватбата на Фигаро“, както и редица други.
Кантатно-ораториалната музика също привлича певицата. Тя взима участие в представянето на Хенделовата оратория „Месия“ под диригентството на Ари ван Бийк със Софийската филхармония (2017), а през 2019 г. е един от четиримата солисти в „Реквием“ на Верди, изпълнявайки сопрановата партия на два пъти – с маестро Фридрих Пфайфър и Софийската филхармония, както и под диригентството на Манфред Обрехт в Люцерн, Швейцария.

Гергана Николаева

Родена в София, Гергана Николаева пее в продължение на десет години в Детския хор на БНР с дир. Христо Недялков. Тя завършва НМА “Проф. П. Владигеров“, София със специалност оперно пеене в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Изучава актьорско майсторство в класа на академик Пламен Карталов и работи с проф. Борис Хинчев. Завършва магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. Участва в майсторски класове на Стефка Евстатиева, Гудрун Аяс, завършва Академия „Сакра“ при Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци „Ritorna Vincitor“ – Herculano (Италия).
Певицата печели известност още през 2014 г. с проекта „Поп музиката среща класиката“, издаден в албум, за чиято реализация тя получава Специалната награда от Съюза на музикалните дейци на Р. Северна Македония, както и номинации за наградите „Кристална лира“ и „Жена на десетилетието“. През 2018 г. Гергана Николаева изнася концерт в Националния дворец „Ажуда“ в Лисабон, Португалия.
Сред сценичните й изяви през последните години са участия в операта на Верди „Бал с маски“ /в Бургаска опера/, мултимедийния спектакъл “Под знака на Ла Манча“ и мюзикъла “Есмералда – Парижката Света Богородица“, постановка на Старозагорската опера, представена в няколко града в България.
Гергана Николаева има и редица успешни изяви на концертния подиум: през 2020 година тя е част от мултимедийния концерт „Кино и класика“ с Оркестър “Кантус Фирмус”, представен в „Европейски музикален фестивал“ в София и Пловдив. Със същия ансамбъл участва в изпълнение на „Gloria“ от А. Вивалди, а в „Европейски музикален фестивал“, 2022 си партнира с цигуларката Зорница Иларионова в камерен концерт по повод годишнина на Фр. Шуберт.
През 2020 г. Гергана стартира успешно авторския си проект “Всеки може да пее…с Гергана Николаева”. Тя е солист на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Р. България.

Детски хор на БНР

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 година. Основател на хора, художествен ръководител и негов главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков. От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков – Венеция Караманова. Концертната дейност на състава се разпростира на четири континента. Младите български певци изнасят над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове – от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и други народни песни.
Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали. През 2020 год. Детският хор на БНР бе отличен с две престижни отличия – първа награда в категория „Детски и младежки хорове“ на VIII международен музикален конкурс „Ян Сибелиус“ във гр. Турку, Финландия и приз „Златна звезда“ за най-добър компакт диск на конкурса World Music & Stars Competition.
Детският хор на БНР е двукратно удостоен през 2002 и 2020 година със престижното звание „Посланик на европейската култура“ от Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз.

Венеция Караманова

Венеция Караманова е родена в гр. Русе. Завършва СМУ – София със специалност пиано, а по-късно ДМА „Панчо Владигеров“ със специалности хорово дирижиране и пиано. От 1978 год. работи като диригент в Детския хор на БНР, с който подготвя и реализира творчески програми за страната и чужбина, както и постоянната звукозаписна дейност на състава. През 1994 год. основава първия български детски хор за ортодоксална музика „Децата на Орфей“. От началото на 90-те години до 2005 год. е преподавател по хорово дирижиране в СУ „Климент Охридски“, където също създава камерен студентски хор.
Като диригент на съставите Венеция Караманова спечели авторитет и няколко международни отличия. През 2001 год. е удостоена със специалната награда за най-добър диригент – гр. Превеза, Гърция. Същата година е номинирана за наградата на СБМТД – „Кристална лира“. Две години по-късно получава и награда за най-добър диригент на международния хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ в гр. Варна, България.
От 2005 год. до 2010 год. е преподавател по хорово дирижиране и ансамблово пеене в Нов български университет. Ръководила е квалификационни курсове за учители и диригенти в България и чужбина.
Венеция Караманова е председател на сдружението на хоровите диригенти при СБМТД от 2006 до 2011 год. За своята творческа и обществена дейност е удостоена с най-голямата награда на Съюза – „Златна лира“.

Ивайло Кринчев

Диригентът Ивайло Кринчев е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участвал e в майсторските класове по симфонично дирижиране под ръководството на проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.
От 1990 до 1996 г. е диригент в Бургаската опера и Бургаската филхармония, натрупвайки огромен опит в симфоничното и оперно дирижиране с богат репертоар. От 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаската опера.
През 1999 г. той става артистичен директор и диригент на холандската продуцентска агенция „Евростейдж” в Амстердам и дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.
От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. Гостува на редица симфонични и камерни оркестри и провежда майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети. Диригент-постановчик е на международната продукция на операта „Бътерфлай” от Дж. Пучини в гр. Куангджу с участието на оркестъра на Софийската опера.
Към настоящия момент Ивайло Кринчев е главен диригент на Старозагорската опера (от 2015). Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия.
Започва преподавателската си дейност през 1993 г., придобивайки последователно степените доцент, доктор и професор. Маестро Кринчев преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“, а от 2016 г. е заместник-ректор на същата академия.

Квартет ShabuShabu

В състава на Квартет ShabuShabu са Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело). Той се сформира през юни 2023 г. под педагогическото ръководство на Даниела Черпокова и по препоръка на Мони Симеонов. В този момент четирите момичета са ученички в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София.
През юли 2023 г. те участват заедно като квартет в Академия за камерна музика Quartet Intensive 3. Отново през юли 2023 г. квартетът участва в камерни концерти в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София.
През м. септември 2023 г. квартет ShabuShabu печели награда в категория „Камерни ансамбли“ на Националния конкурс за млади инструменталисти “Кантус Фирмус”. В края на същата година ансамбълът участва в III-тия МузикАртисимо Арт Фест 2023 в концерта „Най-младите майстори на камерното музициране II” в СГХГ, София.
Момичетата работят с желание и ентусиазъм и се подготвят за новите си планирани изяви. Всяка от тях има и сериозни постижения като солист – общият брой на наградите им е над 50.