Музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ с послание за чиста природа

13 май 2024, София

 „Европейски музикален фестивал“ кани отново столичани на колоритния музикално-танцов спектакъл „Европа танцува“ на 17 май (петък) от 18:30 ч. под куполите на „Ларгото“ в центъра на града. Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала и вече за осми път ще събере на една сцена представителни младежки танцови ансамбли от София. Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове. Основен партньор за концерта е Дом на културата „Средец“, който отбелязва 50-годишен юбилей и се представя чрез участието на своите елитни състави: Танцов ансамбъл „Здравец“, за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови и Детско – юношески танцов ансамбъл „Средец“ с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев. С изящни изпълнения на свои възпитаници ще се включат също Балетна школа „Маша Илиева“ и Балетна студия „Алиса“, които също развиват дейността си в ДК „Средец“.

За доброто настроение на всички ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са Балетна школа „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, Клуб по спортни танци „Стил“ с хореограф и преподавател Анелия Серафимова,Студио за модерен балет „Цветни мечти“ (рък. Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева), Балетно студио „Макове“ с преподавател Евелина Желева, както и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче“, ръководен от Симона Андонова и Радослав Тодоров.

Тазгодишният спектакъл „Европа танцува“ ще премине под мотото „За чиста природа“, поставяйки като съпътстваща тема опазването на околната среда. Участници в събитието ще бъдат ученици – активисти от Младежка екологична организация „ПанГея“, които ще запознаят публиката с възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък и малките стъпки, които всеки отделен човек, още от най-ранна възраст, може да предприеме в тази насока. Водеща на събитието на 17 май ще бъде чаровната певица от Националния музикален театър Елица Красимирова, а автор на сценария е Александър Мутафчийски. Входът за концерта е свободен.

XXIV-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. Почетен патрон на форума е г-жа Мария Габриел.