Бляскавата постановка „Страната на усмивките“ с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия е част от Европейския музикален фестивал

15 май 2024, София

Бляскава нова постановка на прочутата романтична оперета „Страната на усмивките“ от Франц Лехар е част от програмата на Европейския музикален фестивал тази година. Забележителната сценична творба, която не е играна на софийска сцена от почти 30 години, ще бъде поставена от учебния оперен театър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в партньорство с Националния музикален театър „Ст. Македонски“ и „Кантус Фирмус“.

„Страната на усмивките“ е създадена от Франц Лехар по либрето на Лудвиг Херцер и Фриц Ленер-Беде през 1929 година. Особено популярна от нея става прочутата ария на Су Чонг „Dein ist mein ganzes Herz“, която присъства в  репертоара на най-големите оперни и оперетни тенори по света. Сюжетът разказва за връзката на Лиза, дъщеря на виенски граф, която се влюбва в китайския принц Су Чонг и той отвръща на чувствата ѝ. Тя решава да замине с него в Китай, където той става управляващ глава. Но чичото на принца настоява Су Чонг да се раздели с Лиза, и според националните традиции, да вземе четири китайски съпруги. В Китай идва и австрийският приятел на Лиза – Густав, в когото се влюбва по-малката сестра на Су Чонг – Ми. Густав също не е безразличен към нея, но преди всичко иска да помогне на Лиза. Оперетата има необичайно тъжен край, като и двете влюбени двойки се разделят.

В основата на творческия екип за новата постановка са опитният оперен режисьор проф. д-р Виолета Горчева, създател на огромен брой спектакли на различни български музикални сцени и проф. д-р Деян Павлов, диригент и ръководител на катедра „Музикално-сценично изкуство“ в академията. Техният избор на заглавието е предопределен както от желание да пресъздадат прекрасната музика на Лехар, така и от възможността за участие на големия брой отлично подготвени китайски студенти, които в последните години се обучават в Музикалната академия в София.

„Второто действие на творбата е изцяло ситуирано в Китай, двама от главните персонажи са китайци, в музиката има много източни мотиви и дори една от сцените показва церемония по встъпване в длъжност на китайски министър-председател“, разказва проф. Горчева. „Това ни помогна да се спрем именно на тази оперета, която от друга страна поставя сериозни вокални и актьорски предизвикателства за изпълнителите. Много интересно е, че всички китайски артисти, които са прекрасни певци, в постановката ще изпълняват говорните диалози на български език! Те се справят много добре с това, което е истински подвиг“, допълни още проф. Горчева.

Премиерните дати на спектакъла са 29 и 30 май 2024 г. в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“ от 19:00 ч., а събитието се реализира и по повод 25-годишнината от създаването на Студентския съвет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Постановъчният екип има амбицията да създаде незабравимо преживяване за публиката с оригинални сценични похвати. Зрителите ще видят бой с мечове, откриване с китайски барабани, както и няколко ефектни танцови сцени. За атрактивния вид на спектакъла  допринасят още сценографията и сценичния дизайн, създадени от Пеньо Пирозов и богат набор от красиви костюми. Допълнителна пищност ще придаде хореографското решение – дело на проф. д-р Мария (Маша) Илиева, проф. д-р Желка Табакова и гл. ас. д-р Радослав Радев. Асистент-режисьори са Антонио Дачовски, Станислава Ризова, Георги Петрушевски, Моника Макавеева и Габриела Маринова.

Целият артистичен състав от солисти, хор и танцов ансамбъл е изцяло от студенти. В спектаклите ще се включат певци от специалностите „Класическо пеене“ и „Музикално-сценична режисура“,  балетен състав от специалностите „Балетна педагогика“, „Балетна режисура“ и „Българска фолклорна хореография“. Участва също Академичният симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ под диригентството на проф. д-р Деян Павлов.

Билети за спектаклите са налични на касите на Easypay, на касата на Музикалния театър, както и онлайн на Epaygo: https://epaygo.bg/1191279718 и https://epaygo.bg/1718872540.

XXIV-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. Почетен патрон на форума е г-жа Мария Габриел. Фестивалът ще продължи през есента с поредица от събития с участието на Камерния оркестър на Баварското радио, цигуларят Марио Хосен, пианистът Людмил Ангелов и други артисти.