Елена Башкирова е първата международна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway

31 май 2024

На 16 юни в Пловдив предстои гастрола на забележителната пианистка със световна известност Елена Башкирова. Оказва се, че тя ще бъде първата голяма знаменитост на класическата музика, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway, намиращ се в Дома на културата „Борис Христов“. Вече повече от година градът се гордее с ценната придобивка, която дава отлични възможности за гостуване на световни майстори на клавирното изкуство. В края на 2022 година Пловдивска опера се сдоби с концертния инструмент от най-висок клас Гранд (D 274), доставен у нас директно от фабриката за пиана Steinway & Sons в Хамбург. Роялът бе подбран тогава лично от брилянтния наш пианист проф. Людмил Ангелов, а до момента на него са имали привилегията да свирят талантливите млади музиканти Емануил Иванов, Иван Дончев, Симеон Гошев и Ивайло Василев, лауреат на Националния конкурс „Кантус Фирмус“.

Елена Башкирова пристига у нас за концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“ – Пловдив. Тя и музикантите от ансамбъла ще изпълнят стилна моцартова програма под диригентството на маестро Георги Димитров: Дивертименто в ре мажор, Концерт за пиано и оркестър №13 и Симфония №36 „Линц“. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града и в партньорство с Пловдивската опера. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в Пловдив: пл. „Стефан Стамболов“ №1, ул. „Цар Ивайло“ №2 и ул. „Райко Даскалов“ №1.

Елена Башкирова, снимка Monika Rittershaus

Родена в семейството на големия руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров, животът на Елена винаги е бил свързан с музиката. Още от детството тя научава ценни уроци, които й дават възможност да израсне като една от най-големите съвременни клавирни изпълнителки. В интервю по повод идването си у нас тя споделя, че сред важните неща, научени от нейния баща екак да постигне звукоизвличането на инструмента. „Звукът се превръща във физическо явление, но не физическата му същност е важна“, казва прочутата пианистка. „Водещото е умът – или представата за звука в ума. Преди да засвирим, е важно винаги да си представяме какъв звук искаме да произведем. Да усетим как звукът преминава през тялото, от главата до петите. Важното е да позволим на звука да премине от ума до сърцето и чак след това до ръцете ни. Въпросът не е в това как да поставим пръстите върху клавишите, защото всеки инструмент има различни клавиши, а всеки човек – различни пръсти. Истинският ключ е да си представим характера на звука – дали е вокален (да фразираме все едно пеем), дали е по-близо до звука на струнен инструмент, или пък до този на дървените духови“, подчертава Башкирова.

В края на 70-те години на ХХ в. Елена Башкирова успява да напусне СССР заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Пианистката определя този момент от живота си като смела стъпка, чиито последствия тя не е могла да осъзнае веднага. Властите забраняват на родителите й да пътуват в продължение на осем години и едва след идването на власт на Михаил Горбачов, режимът е облекчен и отношението към семейството й се променя.Друг ключов момент от живота на Елена Башкирова е срещата със забележителния музикант Даниел Баренбойм, с когото вече няколко десетилетия са семейство. Те се запознават много млади и първоначално ги свързва само приятелство. По-късно стават семейство, в което се израстват синовете им Дейвид Артър и Майкъл, които също се занимават с музика. А сега, след толкова много години, медиите ги наричат семейството, което свири заедно, макар по-големият от синовете им да се насочва към електронната музика и поп продукции. Малкият им син Майкъл започва да свири на различни инструменти още от ранна възраст – първо на пиано, а след това продължава с цигулка. Без родителите му да са планирали това, той развива своя талант и става цигулар в прочутия оркестър „West-Eastern Divan“, създаден от неговия баща. „Той свири прекрасно, свири на цигулка, а също и на виола“, казва Елена Башкирова за него. „Винаги ми харесва да си партнирам с него. Въпреки че свиря с някои от най-великите музиканти в света, той често ми липсва като камерен партньор. Много съм щастлива, когато той е наблизо“, споделя пианистката.

Елена Башкирова, чийто репертоар обхваща творби от класиката до музика на ХХ-ти век, е редовен гост-солист на известни оркестри по света и има дългогодишно творческо сътрудничество с музиканти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и много други. През 1998 година тя основава Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, на който е артистичен директор и до момента. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от културния живот на Израел, обединявайки изключителни солисти от световните сцени. От 2012 г.  ежегодно в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност.

На 1 юни 2024 в предаването „Съботно кафе“ на радио Класик А между 10:00 и 12:00 ч.  ще бъде излъчено цялото интервю на Юра Трошанова с прочутата пианистка Елена Башкирова.