„Европейски музикален фестивал“ през есента

 2 юли 2024, София

След края на пролетния дял от „Европейски музикален фестивал“ 2024 вече обръщаме поглед към събитията, които предстоят през втората половина от годината. Акцент на есенната програма на фестивала са поредица от изискани камерни събития, а финал на форума ще постави големия юбилеен концерт посветен на радио Класик А по повод 30 години от създаването на ефирно радио за класическа музика в България. Фестивалът се реализира под патронажа на г-жа Мария Габриел и с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2024 г. 

Кукал кварте, снимка ©Daniel Macho

Есенните прояви ще стартират на 4 октомври с гостуване на чешкия квартет „Кукал“, ансамбъл, който привличат международното внимание с живия и автентичен музикален изказ, динамично развитие и силната индивидуалност на участниците. Съставът е основан през есента на 2020 г. от четирима изключително талантливи музиканти, които, въпреки младостта си, носят силните традиции на чешката квартетна школа: Елишка Кукалова, Клара Лешкова (цигулка), Даниел Махо (виола) и Филип Руфер (виолончело). Квартетът носи името на известния чешки съвременен композитор Онджей Кукал и негова музика в изпълнение на състава ще звучи за първи път у нас. В програмата са още крупните камерни композиции на Б. Сметана – Квартет „Из моя живот“ и Струнен квартет №14 от А. Дворжак.

На 14 октомври е планиран Майсторски клас на изявения български цигулар Димитър Иванов, концертмайстор на оркестъра на Франкфуртската опера. Заниманията ще се проведат в уютната обстановка на Къща музей „Панчо Владигеров“ – партньор на събитието. 

На 15 ноември фестивалът ще представи концерт на младите надежди на българската класическа музика Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело).  Всеки от двамата развива своята впечатляваща самостоятелна кариера, а съвместните им изяви започват още когато са ученици в НМУ „Любомир Пипков“. През 2021 г. дуото печели убедително първия Национален конкурс „Кантус Фирмус“, а по-късно дебютира и на международна сцена със спечелване на Специална награда от „Концертино Прага“. През 2023 г. Лора Маркова и Сион Найман продължават успешната си съвместна концертна дейност в Прага, Париж, Берлин, Антверпен и София. В своя самостоятелен концерт в рамките на 24-тия „Европейски музикален фестивал“ те ще представят творби за цигулка и виолончело от Р. Глиер, В. А. Моцарт, З. Кодай, Ф. Серве/Х. Леонард.

Сион Найман и Лора Маркова

Уникална камерна програма ще предложи на столичната публика и изявата на Ансамбъл „Паганини“ – Виена, съставен от виртуозните музиканти Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Лиляна Кехайова (виолончело) и Александър Свете (китара). Те се посвещават на активна изследователска музикална дейност, откривайки за широка публика малко познатото камерно творчество на Паганини. Премиерни за България изпълнения на негови композиции ще звучат на 19 ноември във Военния клуб. В програмата са включени още произведения на Ференц Лист и българския композитор Георги Арнаудов.

Ансамбъл “Паганини” – Виена

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, именитият пианист Людмил Ангелов отново ще ни покаже своето майсторство и проникновение в изпълнението на своя любим композитор. „Европейски музикален фестивал“ представя на 30 ноември в зала „България“ клавирен рецитал на изключителния музикант, като този път той съчетава в програмата творби от Фредерик Шопен и Ференц Лист. 

Людмил Ангелов

На 7 декември фестивалът ще завърши с юбилейния концерт Радио Класик А 30 години ефирно радио за класическа музика в България. Създадено през 1994 година под името Classic FM, радиото е уникално за българския ефир и вече три десетилетия негов продуцент е Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“. Ефирната програма се излъчва в партньорство с радио „Алма Матер“ на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, а през 2023 г. това партньорство бива продължено от радио „Класик А“, част от семейството на „Фреш Радио Груп“. Юбилейния концерт е със специалното участие на забележителната цигуларка Мила Георгиева и Оркестър „Кантус Фирмус“. На диригентския пулт застава опитния маестро Григор Паликаров, а в програмата ще звучи музика от Лудвиг ван Бетовен и Джоакино Росини. 

Оркестър “Кантус Фирмус”

Билетите за концертите са в продажба от 1 юли 2024 онлайн на Ticketsbg.com.  

Едно от предварително обявените събития във фестивала – концерт на Камерния оркестър на Баварското радио, планиран за 28 септември т.г., се отлага за следващата година и ще се състои на 14 април 2025 година.