Трио „Пезанте“ със специално участие в концерта на Максим Цеков и Джулиан Тревелиян от проекта „Лауреатите“

14 октомври 2024, София

Продължава реализацията на проекта „Лауреатите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Вчера, 13 октомври, завърши майсторски клас по камерна музика, в който ментори бяха цигуларят Максим Цеков (България/Австрия)и пианистът Джулиан Тревелиян (Великобритания).  Двамата музиканти са в България за поредица от изяви, в които се срещат с българската публика и споделят своя опит с по-млади свои колеги. Максим и Джулиян живеят в различни градове на Европа, но именно в България се срещат за първи път и тук ще бъде първата им съвместна сценична изява. Общото между тях е, че имат стремително развиваща се музикална кариера и са лауреати на престижни международни конкурси  (цигулковите „Алберто Лиси” и „Клостер Шьонтал“ – Цеков) и (клавирните „Геза Анда“, „KlavierOlymps“, „Лийдс“ – Тревелиян).

Отзивите от работата с тях в интензивния уъркшоп с ансамбли от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владитеров“ са  много възторжени. „Беше изключително полезно, интересно, получихме много нови знания и идеи!“, споделиха младите български изпълнители, които имаха възможността да участват в обучението. Част от него бе и специалната лекция „Конкурсите и пътят към успеха“, която пианистът Джулиан Тревелиян изнесе пред младежите. Съвсем наскоро той сензационно извоюва пета награда, след като успя да се подготви само за 2 седмици за участие в престижния Международен конкурс за пианисти в Лийдс (Великобритания).

Джулиан Тревелиян изнася лекция “Конкурсите пътят към успеха”

Майсторският клас на Максим Цеков и Джулиан Тревелиян дава шанс на един от младежките ансамбли и за допълнителна изява. Трио „Пезанте“, съставено от Тодор Георгиев (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Филип Ставров (пиано), студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, беше избрано от своите ментори да се включи в техния концерт утре, 15 октомври 2024, 19:30 ч. в Камерна зала „България“. Основни композиции в тази програма ще бъдат две крупни сонати за цигулка и пиано: Соната в ла мажор №22 от В. А. Моцарт и голямата Соната в ми бемол мажор, оп. 18 от Рихард Щраус. Премиерно за България ще прозвучи музика от британския композитор Констант Ламберт. Джулиан Тревелиян ще изпълни  своя транскрипция за соло пиано на най-известното произведение от Ламберт – кантатата „Рио Гранде“.  А Максим Цеков ще представи виртуозното Капричио за соло цигулка в сол минор №10 от Николо Паганини. Програмата се допълва от 1-ва част из Трио оп. 1 №3 от Л. ван Бетовен в изпълнение на Трио „Пезанте“. Билетите за събитието са в продажба на Ticketsbg.com и на касата на зала „България“. Проектът „Лауреатите“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма  Създаване ’23 – Устойчиви организации и фестивали.

За Трио „Пезанте“

През 2021 година Тодор Георгиев, Мина Георгиева и Филип Ставров създават Трио “Пезанте”, докато са в класа по камерна музика на г-жа Магдалена Далчева в Национално музикално училище “Любомир Пипков” в София. Към настоящия момент и тримата талантливи музиканти продължават обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където техен преподавател по камерна музика е проф. Огнян Константинов. Ансамбълът спечелва първа и специална награда на Конкурса за камерна музика в Боровец през 2022 г. Същата година трио „Пезанте“ участва в концерт в Камерна зала „България“ с творби от български композитори. През 2023 година музикантите изнасят два самостоятелни концерта в София и Пловдив. Година по-късно печелят първа награда от 27-мия международен конкурс “Надежди, таланти, майстори” в гр. Добрич. През годините триото участва в множество различни събития и концерти, организирани от НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Трио “Пезанте”