“От барок до рок”

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, София – 23-то издание
Със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община

15 юни 2023, Аула на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, 19:30
ОТ БАРОК ДО РОК

Концерт на SzegEd TRombone ENsemble(Унгария)
Програма: премиерни изпълнения на творби в аранжимент за 8 тромбона
В партньорство с Унгарския културен институт „Лист“, Културния център на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и сдружение “Брас перспективи”

SzegEd TRombone ENsemble е основан от Гьоргю Гивичан – бивш професор във Факултета по музика в Университета в Сегед, понастоящем професор в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща, Унгария. Гивичан отправя покана към своите най-талантливи настоящи и бивши студенти, които са сред артистите на водещи оркестри не само в Унгария, но и в други европейски страни.

SzegEd Trombone ENsemble изпълнява предимно свои собствени транскрипции за 8 тромбона, както и композиции, написани специално за тях от млади композитори. Ансамбълът има издадени 5 албума: New Horizons 2016, Unlimited 2018, Wind Tunnels 2019, OVERTONALITY 2019 и SzegEd TRоmbone ENsemble Special feat. Peter Steiner 2022 г.

Успехът на SzegEd Trombone ENsemble се крие в неговия впечатляваш звук на 6 тенор тромбона и 2 бас тромбона. Понякога в тази конфигурация се включват алт тромбон, еуфониум, дори контрабас тромбон. Допълнен с ударни и други духови инструменти, ансамбълът изпълнява палитра от произведения от различни музикални жанрове. Музикантите постоянно доказват, че няма граници за техните инструменти – виртуозността и звуковият обхват на артистите могат да бъдат описани като екстремни в света на тромбона. Техните изпълнения, допълнени от класически, хомогенен звук на тромбонов ансамбъл, създават изключително колоритно музикално изживяване за публиката. SzegEd Trombone ENsemble не е просто група изпълнители на тромбон, а музикална общност. Гьоргю Гивичан черпи от своя богат опит като солист, член на камерни състави и симфоничен оркестрант, за да създаде непрекъснато обновяващият се иновативен екип на SzegEd Trombone ENsemble.
Концертът се осъществява по инициатива на Сдружение “Брас перспективи”.