Най-добрият брас квинтет на Италия показва майсторство с музика от Ренесанса до нашето съвремие

ITALIAN WONDERBRASS ще изнесат концерт в „Европейски музикален фестивал“ на 18 май

8 май 2018, София
Най-добрият брас квинтет на Италия ще покаже своето майсторство пред българската публика с музика от Ренесанса до нашето съвремие. Ансамбъл ITALIAN WONDERBRASS гостува с концерт в „Европейски музикален фестивал“ на 18 май от 19:30 ч. в столичната зала „България“.
Квинтетът е създаден през 2006 година и бързо печели признанието на публиката и специалистите, които го определят като „най-добрият млад брас квинтет в света”. В състава участват музикантите Джулиано Зомерхалдер (тромпет), Омар Томазони (тромпет), Хорхе Монте де Фес (валдхорна), Габриеле Маркети (тромбон) и Хавиер Кастаньо Медина (туба). Всеки от тях има активна кариера като солист и член на елитни европейски оркестри като Концертгебау Амстердам, Оркестър на „Ла Скала“ Милано, Национален оркестър на Испания, Гевандхаус оркестър Лайпциг и др.
За изявата си в София ITALIAN WONDERBRASS са подготвили оригинални пиеси за брас квинтет, както и транскрипции на популярни оперни и оркестрови творби. „Ще усетите истинския италиански дух и ще почувствате топлата прегръдка на звука от духовите инструменти, с които за час и половина, изпълнени с музика, ще обиколите Италия и Централна Европа“, споделя в интервю за Classic FM радио Габриеле Маркети – тромбонистът на квинтета. Концертът на ансамбъла ще започне с музика от 16-ти век, създадена от Джовани Габриели и Лука Маренцио. След това идват откъси от забележителния цикъл „Изкуството на фугата“ на Йохан Себастиан Бах, както и адаптирани за квинтета арии от оперните шедьоври „Селска чест“, „Палячи“ и „Бохеми“. Композиции от съвременните автори Л. Бърнстейн и Л. Паул допълват стиловото разнообразие на програмата, а пиесата „Bel Canto“ от Фабиано Фиоренцани е написана специално за състава.
Билетите за събитието са на цени от 10, 15 и 20 лв. Продажба – на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com
Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт. „Европейски музикален фестивал“, представен от „Кантус Фирмус“, е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.