Кино и класика – Европейски музикален фестивал 2020 – първа дата

Дата: от 20.10.2020 до

Място: зала "България"

Старт: 19:30h

купи билет

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2020

Поради големия интерес и въведените ограничения за броя на публиката в залата „Кантус Фирмус“ обявява две дати за провеждането на концерта КИНО и КЛАСИКА: 20 и 21 октомври

Билетите от 8 април 2020 важат без заверка за 20 октомври!

20 октомври 2020, зала „България“, 19:30 – първа дата

КИНО И КЛАСИКА - мултимедиен концерт
Солисти:
Мила Георгиева, цигулка
Георги Черкин, пиано
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Максим Ешкенази
Автор на мултимедията: Иван Юруков

Програма: К. Сен-Санс, Глинка, Чайковски, Бритън и музика от филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Карибски пирати“ и др.

„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ” – част от Календара на културните събития на Столичната община
Съорганизатор – Министерство на културата; 
В партньорство със Софийската филхармония

Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път, след като първите две продукции през 2014 и 2016 г. бяха осъществени с огромен успех. Новата програма ще предложи класически пиеси, които завладяват емоциите с прекрасна мелодичност и виртуозна бравурност. Специално за проекта Георги Черкин подготвя нови аранжименти на музикални хитове от големия екран.
Цигуларката Мила Георгиева за първи път се включва в проекта „Кино и класика“ и е очарована от мелодиите на Джон Уилямс. Популярните теми от „Междузвездни войни“ са любими и на трите й деца, които живеят в Лондон, но винаги присъстват на концертите на майка си в България. Тя е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ – Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.
Максим Ешкенази и Георги Черкин са част от „Кино и класика“ от самото създаване през 2014 ч. Георги всеки път изненадва публиката с нови оригинални аранжименти на филмовите хитове. Той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.
Максим Ешкенази в последните години дирижира много концерти с филмова музика и притежава огромна колекция от филмови партитури. Той развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти. В допълнение към дирижирането, той е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“ и „Фортисимо Фамилия“, които основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.

Виж Още