Камане: „Фадото е част от настоящето и бъдещето, фадото е живот!“

7 юни 2022, София
Днес в София пристигат звездите на португалското фадо Камане и Марио Лажиня. Те гостуват у нас за участие в 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО. Двамата прочути музиканти ще изнесат концерт утре, 8 юни от 19:30 ч. в зала „България“ с репертоар от своя албум „Тук е спокойно“ (Aqui está-se sossegado). Събитието се реализира в партньорство с Португалския културен и езиков център „Камойш“ и Посолството на Португалия у нас по повод националния празник на страната. Билети за концерта са налични на касата в залата и онлайн на Ticketsbg.com.
Двамата прочути изпълнители са гостували и преди на родна сцена, но с различни формации. Малко преди идването си у нас, те споделиха в ефира на Classic FM радио, че са запазили много топли спомени от българската публика и очакват с нетърпение първата си обща изява тук.
Камане е един от най-големите фадо изпълнители от нашето съвремие, който става популярен още през 1979 г., след като печели „Grande Noite do Fado“ (Великата нощ на фадото). Неговата световна кариера се дължи на изключителното му майсторство, уникален глас и на умението му да улови и предаде всеки нюанс от поетичния текст. „Фадото винаги ще определя онова, което представлява португалския характер – лиричен и страстен“, казва Камане. „Фадото е живот. То е музика за живота. То е част от настоящето и бъдещето!“, възкликва именитият музикант.
Певецът споделя още, че понякога извън Португалия погрешно се приема фадото като музика, изпълнявана предимно от жени. Той е категоричен, че това не отговаря на истината, защото един от ярките композитори, считан за създател на фадото е Алфредо Марсенейро, а едва по-късно жанрът се разраства и жените изиграват особено силна роля за неговото разпространение. „Но имаме и страхотни мъже-изпълнители. Фадото е музика с две лица“, казва Камане.
Името на албума „Тук е спокойно“, който Камане и Марио Лажиня ще представят на концерта си в София, добива неочаквана актуалност в светлината по политическата ситуация в Европа от последните месеци. Двамата изпълнители споделят, че не са си представяли, „че тази война е възможна“ (бел. ред. войната в Украйна). „Никой от нас не е подозирал, че днес ще се молим да настъпи мирът. „Следователно, мирът е това спокойствие, от което се нуждаем“, споделя Марио Лажиня. Пианистът принадлежи към най-известните португалски джаз музиканти и е работил с Джулиан Аргюел, Бернардо Сасети, Педро Бурместер и др.