Американско сопрано от Метрополитън опера идва за коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио

Програмата „Бяла Коледа“ от цикъла „Музиката на Америка“ е на 18 декември в зала „България“

19 ноември 2013, София
Американското сопрано Джанина Бърнет ще бъде звездата в коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио. В навечерието на Рождество Христово певицата, която вече 5 години е част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк, ще гостува за първи път у нас за програмата „Бяла Коледа“. Тя ще изпълни любими европейски и американски коледни песни и спиричуъли. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ и ще се състои на 18 декември в зала „България“ от 19:30 часа.
Родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния,  Джанина Бърнет счита себе си за гражданин на света. Тя е участвала в над 250 представления и спектакли в над 30 града в САЩ и по света. Джанина Бърнет е дете на поетесата Имани Констанс Бърнет, а баща й, Карл Бърнет е джаз барабанист. Под влиянието на родителите си тя се занимава с пеене от ранна възраст, изнася първия си концерт пред публика още в ученическите си години и продължава музикалното си обучение в  колежа Spelman. Получила класическо музикално образование, тя става част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк през 2008 г. за постановките  „Кармен“ от Ж. Бизе и „Бохеми“ от Дж. Пучини. Други спектакли на Метрополитън, в които тя участва са „Парсифал“ от Р. Вагнер, „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Лястовичката“ от Дж. Пучини и „Ифигения в Таврида“ от Кр. В. Глук. През последните няколко години Джанина Бърнет е пяла още в Театър Шатле в Париж, Teatro Nacional de Sao Carlos в Лисабон, на фестивала в Сполето (САЩ), в оперните театри на Мичиган, Аризона,  Нешвил, Сиракюз, в Кливландската опера, в операта на Ню Йорк Сити,  Дойче опер Берлин, в операта на Кейп Таун, в театъра „Ришон Лецион“ (Израел) и др.
В програмата „Бяла Коледа“ ще участват също Хора на Класик ФМ радио, подготвен от Теодора Павлович и детския хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. На диригентския пулт ще застане младият български музикант Сергей Павлов, който през последните няколко години се изявява предимно в САЩ и Еквадор.
Билети за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време: понеделник – петък; 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на ticketsbg.com до 48 часа преди концерта.