Класик ФМ радио в борба за ефир

След 19 години ефир, единственото радио за класическа музика в България, създало и собствен симфоничен оркестър, получи отказ за честота
Малко преди 19-ия си рожден ден през декември, Класик ФМ радио е в борба за ефир. Тази година единственото радио за класическа музика в България се кандидатира за втори път за получаване на собствена честота в ефира на София. През април излезе решението, взето официално от Съвета за електронни медии /СЕМ/, в което радиото с дългогодишна история и собствен симфоничен оркестър получи отказ, а лиценз за срок от 15 години бе предоставен на нов проект за радиостанция.
В решението медийните надзорници пишат, че при класирането, в съответствие с разпоредбите на чл.20, ал.2 и чл.36 т.5 от Закона за радиото и телевизията, „се ръководят и от интересите на обществото, и защитата на интересите на слушателите, с цел осигуряване на възможност за ползвателите на радиоуслуги да получат достъп до разнообразни радиопрограми”.
Мотивите за решението могат да бъдат открити в Протокол № 16 от редовното заседание на СЕМ, състояло се на 16.04.2013г, като целият документ може да бъде видян на www.classicfmsofia.com. От него става ясно, че гласуването на членовете на СЕМ се разминава рязко с оценката на експертната комисия.
Председателката на експертната комисия Мария Стоянова казва, че този конкурс е много по-важен от останалите, защото става дума за последната радио честота в София. Самата тя допълва, че за единия от кандидатите, а именно Класик ФМ, са се получили огромен брой писма в подкрепа това радио за собствена честота. Тя цитира отвореното писмо до СЕМ на голямата българска оперна певица Анна Томова Синтова: „Ние трябва да се гордеем, че в България в продължение на повече от 18 години програмата на Класик ФМ радио представлява истинска опора за културата и изкуството“.
Множество водещи български институции, както и частни лица, почитатели на класическия звук и слушатели подкрепиха кандидатурата, която своеобразно е наречена “Каузата Класик ФМ”. Сред тях са Националната музикална академия “Проф.Панчо Владигеров”, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Столична община, Столичен общински съвет, Българска фестивална асоциация и др.
За Класик ФМ силно се застъпва и председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, който посочва радиото като свой фаворит сред кандидатите като един от най-трудните и обществено значими проекти в нашия радио ефир, но който няма стабилността да излъчва на собствена честота. Доц. Лозанов призова колегите си да помислят независимо от решението на ЕК, дали не е от значение на тази честота да се даде възможност да работи радио Класик ФМ, тъй като е гордост за софийския ефир, че има оцеляло радио за класическа музика и то оцеляло независимо от много неблагоприятната пазарна конюнктура през всичките години.
Решението предстои да бъде обжалвано на 3 декември 2013г. от 14ч. пред Върховния административен съд.
В момента Класик ФМ се излъчва на честотата на университетското радио „Алма Матер“ – 88 МHz, София.