Оркестърът и Хорът на Класик ФМ отбелязват с концерт 19-ия рожден ден на радиото

Диригент е Сергей Павлов, бивш журналист в радиото

13 декември 2013, София
След изключително успешното си участие в концерта на великия италиански композитор Енио Мориконе на 10 декември, Оркестърът и Хорът на Класик ФМ радио вече започнаха подготовка за следващата си сценична изява, която е след по-малко от седмица. На 18 декември двата състава, за които Мориконе заяви, че са блестящи, ще участват в концерта „Бяла Коледа“. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус и фондация „Америка за България“. Солистка ще бъде американското сопрано Джанина Бърнет, която от няколко години се изявява на сцената на Метрополитън опера, Ню Йорк. Концертът се посвещава на 19-ия рожден ден на Класик ФМ радио, а на пулта ще застане младият български диригент Сергей Павлов, който през студентските си години в София беше водещ на емблематичното предаване на Класик ФМ радио „Сутрешно кафе“.
Единственото радио за класическа музика в България стартира своите излъчвания точно на 19 декември 1994 година, като тричасова програма на вълните на тогавашното радио „Свободна Европа“. В продължение на 19 години радиото предлага висококачествена класическа музика и актуални предавания за културния живот в столицата и страната. Гости в студиото на Класик ФМ радио са били някои от най-големите артисти на нашето съвремие – Монсерат Кабайе, Антон Гуаданьо, Андрей Кончаловски, Генадий Рождественски, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел и др. В момента Класик ФМ радио е част от bTV Media Group и излъчва на честотата на радио „Алма Матер“ с обща програма „Алма Матер – Класик ФМ”.
Концертът „Бяла Коледа“, с който Класик ФМ радио ще отбележи своя 19-ти рожден ден предлага програма с любими песни и инструментални пиеси за Коледните празници – „Тиха нощ“, Jingle Bells, Ave Maria, Adeste Fideles, Panis Angelicus, както и някои от по-съвременните коледни хитове – “Happy Xmas” на Джон Ленън, 3 коледни песни на Джон Уилямс от филма “Сам вкъщи” и “Отново е Коледа” на Борис Карадимчев са част от програмата на тържествената вечер. В изпълненията ще се включат и децата от хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. Концертът „Бяла Коледа“ на 18 декември е в зала „България“ от 19:30 часа.
Билетите за събитието са почти изчерпани.