Максим Ешкенази дирижира новия виртуоз на цигулката – Вадим Глузман

Концертът е на 31 януари с Оркестъра на Класик ФМ радио в цикъла „Музиката на Америка“

8 януари 2014, София
Вадим Глузман – един от най-ярките млади цигулари на нашето съвремие ще гостува за първи път в България с концерт в края на м. януари. Той ще свири заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на любимеца на родната публика – Максим Ешкенази. Събитието е на 31 януари от 19:30 ч. в зала „България“, като част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция “Кантус Фирмус” и фондация “Америка за България“.
На концерта си в София Вадим Глузман ще изпълни шедьовъра на руската музика – Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски. Дни преди дебютната си изява у нас, той ще свири същата творба на два последователни концерта във Върайзън хол, Филаделфия (2500 места) с реномирания Оркестър на Филаделфия. Вадим Глузман ще пристигне за концерта в София със своята забележителна цигулка Страдивари „екс Леополд Ауер“’ от 1690 г., предоставена му от Обществото „Страдивари“ в Чикаго.
„В момента неговата кариера се издига като ракета“ споделя Максим Ешкенази за талантливия цигулар. Те се запознават още преди 10 години, когато Максим е асистент-диригент на Американския младежки оркестър. По-късно, като диригент на оркестър Pacific Symphony, той отново дирижира Глузман с Концерта за цигулка на Йоханес Брамс.
Вадим Глузман е роден през 1973 г. и учи при известния руски музикален педагог Захар Брон. По-късно продължава обучението си в Джулиард Скул, Ню Йорк при легендарната Дороти Ди Лей, през чиято школа са минали такива звезди на цигулката като Найджъл Кенеди, Мидори, Шломо Минц, Гил Шахам и много други. В началото на своята кариера Вадим Глузман се радва на подкрепата на Исак Щерн, а през 1994 г. получава престижната Henryk Szeryng Foundation Career Award. Талантливият цигулар редовно свири с най-големите оркестри по света – Чикагския симфоничен оркестър, СО на Сан Франциско, Лондонската филхармония, BBC Symphony, Гевандхаус оркестър Лайпциг, Мюнхенската филхармония, Радио-симфоничен оркестър Щутгарт, Оркестъра на Романска Швейцария, а негови музикални партньори са диригентите Нееме Ярви, Майкъл Тилсън Томас, Ендрю Литън, Марек Яновски, Рафаел Фрюбек де Бургос, Михаил Юровски и др.
За интерпретацията на Концерта на Чайковски на Вадим Глузман британският критик Дейвид Найс възкликва: „Това не е просто едно хубаво изпълнение, каквито могат да се чуят много всяка година, а голямо постижение, едно от малкото, които се броят на пръсти, и се запечатват дълбоко в съзнанието на слушателя.“
Билетите за концерта са на цени от 12 до 40 лв., и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време от понеделник до петък: 9:30-13:30 и 15:00-19:00 ч. Online продажба на  TICKETSBG.com