Веско Пантелеев – Ешкенази открива четиринадесетия Европейски музикален фестивал

6 март 2014г., София
Виртуозният български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, концертмайстор на един от водещите европейски оркестри – Концертгебау в Амстердам, ще бъде солист за откриването на четиринадесетия Европейски музикален фестивал. Тържественият концерт ще се състои на 12 март от 19:30 ч. в зала „България“. Европейският музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г. Фестивалът се организира със съдействието на Столична община и Министерството на културата на Р. България в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Програмата за откриването на фестивала предлага няколко от шедьоврите на европейската романтична музика. Заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио Веско ще изпълни „Испанска симфония“ от Едуард Лало. Тази блестяща композиция в 5 части е един от нетрадиционните романтични концерти за цигулка, с които френският композитор Лало става много известен. Написана през 1874 г. Испанска симфония е посветена на прочутия испански цигулар Пабло Сарасате. Именно с творба на Сарасате – Фантазия „Кармен“, в концерта ще участва и младата цигуларка Слава Атанасова от 11 клас на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София. Тя спечели специалната награда на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2013, както и честта да дебютира на престижния форум с един от най-големите ни цигулари. В програмата ще бъде изпълнена и емблематичната Симфония №4 „Италианска“ от Ф. Менделсон – Бартолди. На диригентския пулт ще застане Лучано Ди Мартино. Концертът на 12 март е част от цикъла „Концертмайсторите“, организиран със съдействието на Министерството на културата на Р. България.
През тази година Европейският музикален фестивал ще представи над 20 музикални събития в рамките на три месеца. От 12 март до 12 юни София отново ще стане домакин на множество ярки събития с разнообразни форми на класическа музика – симфонични и камерни концерти, танго, world музика, джаз и европейски фолклор. Сред най-интересните прояви в предстоящия форум ще бъде програмата „Танго без граници“ на ансамбъл „Тангуарда“ и танцовата двойка Селин Руис и Жереми Бребар, на 9 април в зала „България“. Ден по-рано, на 8 април, у нас ще гостува за първи път и световноизвестният квартет „Казалс“ от Испания, обявен от списание „Strad“ за „Квартет на новото хилядолетие“ и концертиращ на най-големите световни сцени като Карнеги хол, Уигмор хол, Берлинската филхармония, Музикферайн Виена и др.
За почитателите на „чистата“ класическа музика в Европейския музикален фестивал са концертите на 14 май и 3 юни с музика на Моцарт в изпълнение на Евгения-Мария Попова, цигулка и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Димитър Пенков. Още един от най-добрите български цигулари – Светлин Русев, ще очарова публиката на 1 април с блестящия втори цигулков концерт „ La Campanella“ от Николо Паганини. Четиринадесетото издание на форума предлага и няколко премиерни изпълнения – на 25 март за първи път в София ще бъде изпълнена месата „Въоръженият човек“ от английския композитор Карл Дженкинс. Прочутият със своята пиеса „Адиемус“ музикант е обявен за №1 в списъка с 10-те най-големи съвременни композитори. Изпълнението на месата ще осъществи Русенската филхармония и Хор „Дунавски звуци“ под диригентството на Найден Тодоров. На 21 май в концерта „Непознатият Телеман“ на камерен ансамбъл „Tutti Soli“ ще може да се чуят и рядко изпълнявани творби на големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман. Младите музикални таланти на България ще имат възможност да покажат своите умения в два концерта от Европейския музикален фестивал през тази година: на 16 април ученици от Националното музикално училище ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио, а на 15 май предстои камерен концерт на ансамбъл от студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Фестивалът ще завърши на 12 юни с концерт на певицата Мария Джована Керки с популярни мелодии от фолклора на Сардиния.