Джошуа Бел: Винаги съм искал да дойда в България

Големият американски цигулар е сигурен, че ще хареса публиката и се надява да опита вкусни български гозби. След концерта той ще се срещне със свои почитатели и ще раздава автографи във фоайето на залата.

6 февруари 2013 г. „От 14-годишен пътувам по цялото земно кълбо, за да изнасям концерти и винаги съм искал да дойда в България.“ Това заяви по телефона страхотният американски цигулар Джошуа Бел седмица преди първото си гостуване у нас. „Не зная много за София, но българите, които познавам, са много открити и сърдечни приятели. Затова очаквам и публиката да е такава. Сигурен съм, че преживяването ще е много хубаво.“
Концертът на Джошуа Бел е тази събота от 19:30 в зала „България“. Той е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази, Бел ще изпълни един от най-хубавите цигулкови концерти – този на Чайковски. В програмата са включени още оркестровите произведения „Испанско капричио“ от Н. Римски-Корсаков, три пиеси от балета „Гаяне“, както и композицията Spirit Rounds от младия американски автор Роджър Пшитулски. Пиесата е посветена на Оркестъра на Класик ФМ радио и е написана специално за концерта на 9 февруари, като самият автор лично ще присъства на премиерното изпълнение.
След концерта Джошуа Бел ще се срещне с най-верните си почитатели и ще раздава автографи във фоайето на залата. Там ще се продават последните албуми на звездата, осигурени от представителството на Sony Classical за България – Вирджиния Рекърдс.
Джошуа Бел има славата на супер-звезда на класическата музика, но въпреки напрегнатия си график, успява да намери време за любимите си неща. Ето какво споделя той: “Спортът е едно от любимите ми занимания, когато не свиря. Радвам се на компанията на приятели. Ценя добрата храна. Когато дойда в България, се надявам да опитам вкусни гозби в добри ресторанти.”
Билетите за концерта на Джошуа Бел бяха разпродадени още в началото на м. януари. След като на 20 януари бяха пуснати билети за генералната репетиция, те също се изчерпaха в рамките на десетина дни.
Следващият концерт от цикъла “Музиката на Америка” е на 26 март. В него ще бъде представена премиерно за България музика от филма “Червената цигулка” от Джон Корилиано. Оригиналният саундтрак към филма е записан от Джошуа Бел и с него той стана много известен по света. У нас музиката ще бъде изпълнена от Веско Пантелеев – Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио, отново с диригент Максим Ешкенази.
Билети за концертите от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Касата е отворена във всички работни дни от 9:30 до 13:30 и от 15:00 до 19:00ч.