Европейският музикален фестивал представя балетния спектакъл „Carmen collection”

Съвременната Кармен е облечена в 10-метрова фламенко рокля и танцува на ромски ритми. Събитието е на 19-и март на сцената на Музикалния театър

16 март 2014 г., София
Първото събитие в програмата на Европейски музикален фестивал, след тържественото откриване на 12-и март, ще бъде балетният спектакъл „Carmen collection”, представен от трупата на Балет „Арабеск“. На 19 март от 19 ч. на сцената на Музикалния театър публиката ще може да види един много впечатляващ спектакъл на Боряна Сечанова с неочаквано и дръзко решение на образа на Кармен. Представлението е създадено по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме и безсмъртната опера на Жорж Бизе. Музиката е композирана специално за проекта от Петър Дундаков и включва нови интерпретации на теми от операта на Бизе. Записът е осъществен от оркестъра на БНР с диригент Григор Паликаров и с участието на ромската перкусионна група „Виртуозите от Нова Загора”.
Сюжетната рамка на спектакъла на „Арабеск“ е пренесена в нашето съвремие. В него са представени взаимоотношенията на една съвременна двойка – Той и Тя. Спектакълът се заиграва с клишетата от днешния ден, като модния подиум и чалга културата – естествена среда на съвременните „карменситки”. Неочакваното лице на Кармен в постановката е идея на хореографката Боряна Сечанова. Тя е творец, който не се страхува от образците и има куража да търси там, където вече има безброй натрупвания от идеи и безспорни шедьоври. Сечанова смело тълкува културните митове и стереотипи, за да постигне своето индивидуално виждане за темата и да открие нови възможности в нея. Ролята на Кармен тя е поверила на примабалерината Теодора Стефанова.
Сценографията и костюмите за спектакъла „Carmen collection” са създадени от художничката Николина Костова-Богданова. Особено атрактивно е решението й да създаде за главната героиня 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна. Спектакълът е осъществен със със съдействието на STING AD, Andrews Fashion Studio и Златина Русева.
Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столична община и Министерството на културата на Р. България.
Билети за спектакъла „Carmen collection” от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.