Премиера на меса от Карл Дженкинс в Европейския музикален фестивал

Русенската филхармония ще изпълни творбата за първи път в София на 25 март. В концерта участва и брилянтният пианист Людмил Ангелов с музика от Шопен

17 март 2014 г., София
Точно на празника Благовещение – 25 март, програмата на Европейски музикален фестивал ще зарадва публиката с голям тържествен концерт. За събитието в зала „България“ от 19:30 ч. ще гостува състав от 200 музиканти от Русе. Под диригентството на Найден Тодоров Русенската филхармония и хор „Дунавски звуци“ ще представят премиерно за София месата „Въоръженият човек“ от английския композитор Карл Дженкинс. В изпълнението ще участват и солистите Даниела Караиванова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Александър Баранов – тенор и Момчил Миланов – бас, както и детски хор „Дунавски вълни“.
Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, широко известен със своята пиеса „Adiemus“. Той е обявен за №1 в списъка с 10-те най-изпълнявани композитори от нашето време. Композиторът създава месата „Въоръженият човек“ по поръчка на музея Royal Armories по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие. Творбата носи подзаглавието „Меса за мир“ и е посветена на жертвите от кризата в Косово. „Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”, коментира диригентът Найден Тодоров. „Всъщност думата „меса” е малко подвеждаща. Въпреки че в творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, има и части, свързани с други религии. Такава е и идеята на автора – без значение каква е религията, какви са хората, какви са вярванията или расата, основната идея е да се борим за мир”, допълва Тодоров.
В концерта на Русенската филхармония ще участва и брилянтният пианист Людмил Ангелов, международно признат интерпретатор на музиката на Шопен. Той ще представи първия клавирен концерт на полския композитор. По думите на Людмил, музиката на Шопен го завладява още когато е на 9 години и оттогава пианистът не е спрял да я изпълнява, изучава и обича. През 2010-а Ангелов отбеляза 200-годишнината от рождението на полския майстор с клавирния цикъл „Людмил Ангелов свири Шопен”.
Европейски музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столична община и Министерството на културата на Р. България.
Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и на www.ticketsbg.com.