Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал

Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал
Концертът е на 1 април с Оркестъра на Класик ФМ радио

27 март 2014 г., София
В началото на следващия месец предстои едно от големите събития в Европейския музикален фестивал. Точно на 1 април форумът представя концерт на един от най-забележителните български музиканти – цигуларят Светлин Русев. Той ще свири музика от Николо Паганини заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Концертът е в зала „България“ от 19:30 ч. в рамките на цикъла „Концертмайсторите“ от фестивалната програма. Европейският музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г. и се организира със съдействието на Столична община и Министерството на културата в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.
Светлин Русев е един от най-добрите европейски цигулари. От 2005 г. той е водач на оркестъра на Френското национално радио, а от 2007 г. изпълнява същата функция и във Филхармонията на Сеул (Южна Корея). Член е на триото Русев, Салк, Розанова и на ансамбъл Тангисимо, с които концертира постоянно. Пред софийската публика той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 от Паганини. Светлин концертира в България още от ученическите си години, но сега за първи път ще свири у нас концерт от Паганини. 6-те цигулкови концерта на Паганини са истинско предизвикателство за всеки солист и изискват изключително майсторство. Не случайно композиторът е наричан от съвременниците си „Дяволският цигулар“, заради ненадминатата си виртуозност. Като специално допълнение в програмата, Светлин ще изсвири и прочутата трета част от Втория цигулков концерт на Паганини, наречена „La Campanella“ (камбанката), заради характерната звучност в съпровода на оркестъра, която наподобява звука на камбанка.
Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентската палка на Григор Паликаров ще започне концерта с увертюра из операта „Копринената стълба“ от Джоакино Росини, а във втората част публиката ще има възможност да се наслади на великолепната Симфония №7 от Бетовен.