МЛАДИ ТАЛАНТИ СВИРЯТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Солистите Георги Василев, Кристина Георгиева, Калия Калчева и Георги Леков дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио на 16 април.

15 април 2014 г., София
Четирима млади таланти от Националното музикално училище в София ще дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио утре вечер. Концертът е в зала „България“ от 19:30 и е част от програмата на Европейския музикален фестивал. Пианистите Георги Василев, Калия Калчева и Георги Леков, както и темпераментната цигуларка Кристина Георгиева, която е най-малката от всички солисти, ще свирят под диригентската палка на главния гост диригент на оркестъра Григор Паликаров. Европейският музикален фестивал се организира от агенция „Кантус Фирмус“, със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.
Концертът с млади солисти е традиционен за програмата на Европейския музикален фестивал. Участниците бяха избрани след специално послушване, което се проведе още през м. януари т.г. пред художествения съвет на Националното музикално училище и организаторите от „Кантус Фирмус“.
В програмата на концерта публиката ще чуе Концерт за пиано и оркестър №12 от Волфганг Амадеус Моцарт в изпълнение на седмокласникът Георги Василев, ученик по пиано на Дарина Кантарджиева. Той има множество успешни изяви и награди от национални и международни конкурси и е включен в алманаха „Успелите деца на България“ за 2013 г. на фондация „Димитър Бербатов“.
Младата цигуларка Кристина Георгиева ще участва в концерта с виртуозната пиеса на Пабло Сарасате „Цигански напеви“. Кристина е лауреат на конкурса „Kocian” в Чехия, участвала е на концерти с възпитаници на НМУ „Л. Пипков” във Вашингтон и Ню Йорк, а през пролетта на 2013 г. спечели майсторска цигулка на лютиера Риц Ивата от конкурса Vitam inspirare.
Във втората част от програмата ще се представят пианистите Калия Калчева – с Концерт за пиано №2 от Л. В. Бетовен и Георги Леков, който ще изпълни изключително трудната клавирна пиеса на Фридерик Шопен Andante spianato et grande polonaise brillante.
Калия Калчева (11 клас) изнася първия си самостоятелен концерт още на 9-годишна възраст. Спечелила е множество награди от международни конкурси в България, Македония, Германия и Турция, както и голямата награда на престижния конкурс Еvangelia Tjiarri (Евангелия Джари) в Кипър. Тя е ученичка на проф. Милена Моллова. През този месец Калия Калчева спечели първа награда на 10-то юбилейно издание на конкурса „Млади виртуози“, както и специална наградата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси, която й дава право да изнесе концерти на пет от най-престижните европейски сцени.
Георги Леков тази година завършва Националното музикално училище в класа на Емилия Канева. Той е спечелил 16 награди (включително специални) на клавирни конкурси в България и Кипър, а през 2011 и 2012 г. участва в Международния фестивал на камерната музика “Musica Mundi” в Белгия, както и на Шестия музикален фестивал и академия в Пекин, Китай. От следващата учебна година Георги заминава за Ню Йорк, където ще учи при българската пианистка Павлина Доковска в колежа Mannes.
Специален акцент в програмата утре вечер ще бъде премиерното представяне на пиесата „Завинаги в мен“, създадена от младия виолист Кристиан Сугарев. Той е бивш възпитаник на Националното музикално училище, а в момента е студент в НМА „Проф. П. Владигеров“. От няколко години Кристиан свири в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио и посвещава пиесата на този ансамбъл. В изпълнението на творбата ще участва и пианистката Констанца Дюлгерова, също дебютирала на голяма сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио преди две години.
Билети за концерта на солистите от НМУ „Л. Пипков“ от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.