АНТОНИ ДОНЧЕВ ПРЕОТКРИВА МОЦАРТ С КАДЕНЦИ ЗА ЦИГУЛКОВИТЕ КОНЦЕРТИ

Вторият концерт от цикъла „Цигулковите концерти на Моцарт“ със солистка Евгения-Мария Попова и Оркестъра на Класик ФМ радио с каденци на А. Дончев е на 3 юни

30 май 2014 г., София
На 3 юни от 19:30 ч. в столичната зала „България“ ще се състои вторият концерт от цикъла „Цигулковите концерти на Моцарт“ със солистка Евгения-Мария Попова и Оркестъра на Класик ФМ радио. След първия концерт от цикъла на 14 май, сега предстои изпълнението на цигулковите концерти №4 и №5 от Волфганг Амадеус Моцарт, съпроводени с авторски каденци от големия български джазмен Антони Дончев. На диригентския пулт отново ще застане Димитър Пенков. Концертът е част от Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Събитието е част от културния календар на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.
„Това се случи на много необичайно място – на софийската аерогара!” Така Антони Дончев си припомни в интервю за Класик ФМ радио за възникването на идеята да напише каденците за цигулковите концерти на Моцарт. Той поясни, че именно Евгения-Мария Попова и Димитър Пенков са го изненадали с тази покана през есента на 2013 г. „Бях почти шокиран от нея. В началото бях склонен да се откажа, защото Моцарт е храм и ми се струваше крайно нередно да го направя. Но впоследствие си припомних каденците, писани от различни автори. В голяма част от тях ми се стори, че музиката е малко загърбена за сметка на представяне на виртуозността”.
Авторът на музиката към редица филмови и театрални продукции и един от създателите на джаз-формация „Акустична версия” разкри, че около половин година е работил по каденците, като се е стремял да запази тяхната относителна продължителност. „Това беше голямото ми предизвикателство – да се опитам да вкарам по някакъв начин духа на Моцарт в днешния ден, ако Моцарт би живял днес”, казва Антони Дончев.
В концерта на 3 юни Димитър Пенков ще се изяви и като солист в последната творба от програмата на цикъла – Симфония-концертанте за цигулка, виола и оркестър. Тази забележителна композиция, в която са смесени характерните черти на концерт и симфония е създадена през 1779 година. Това е единственото произведение от цикъла, за което има написана оригинална каденца от Моцарт, която е запазена до днес и тя ще бъде изпълнена от Евгения-Мария Попова и Димитър Пенков.
В епохата на Моцарт е било естествено да се остави на солиста известна свобода да покаже своето техническо майсторство в свободна импровизация. Обикновено композиторите са оставяли просто една дълга нота, с означението „каденца“. Но Симфония – концертанте е едно изключение, понеже в нея има два солиращи инструмента, за които би било трудно да импровизират едновременно. Затова Моцарт е изписал каденци за първата и втората част на творбата, които са така красиви, както и цялата творба.
Билети за концерта на 3 юни от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.