ДИМИТЪР ИВАНОВ И САРКИС ЗАКАРЯН СВИРЯТ С AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA

Концертът с диригент Бедрос Папазян от програмата на Европейския музикален фестивал е на 6 юни в зала „България“

3 юни 2014 г., София
Една от последните прояви в Европейския музикален фестивал 2014, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата, е концертът на AGBU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян. Той ще се състои на 6 юни от 19:30 ч. в зала „България“, а солисти ще бъдат двама изявени български музиканти с голяма международна кариера – пианистът Саркис Закарян и цигуларят Димитър Иванов. Програмата на концерта предлага творби от епохата на Класиката и Романтизма, както и първата част – „Пролет“ от прочутия танго цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ (Estaciones Porteñas) от Астор Пиацола, която ще прозвучи на финала на събитието. Концертът се организира и със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – София. Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.
„Идеята на този концерт е да приобщим широка публика с популярна и интересна програма, която нарекохме „Класично и романтично“. Това споделя диригентът Бедрос Папазян по повод на предстоящия концерт. „Светоусещането на съвременния човек се променя и ние, музикантите, трябва да търсим различни форми, за да достигнем до публиката.“ споделя още той. Диригентът и музикален директор на “AGBU Sofia Chamber Orchestra” Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония. През 1981 г. той основава ансамбъл „Оркестрал”, с който осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. “AGBU Sofia Chamber Orchestra” е създаден през 2006 г. и развива активна концертна дейност.
Музика от В. А. Моцарт е включена в първата част на концерта на 6 юни. Освен увертюра от операта „Идоменей“, с която ще започне програмата, ще бъде изпълнен още и забележителният Концерт за пиано и оркестър №27 от Моцарт със солист Саркис Закарян, който живее в Лондон. Пианистът е след най-изявените български музиканти през последните години, носител на множество награди от международни конкурси. Закарян е възпитаник на Кралската академия по музика в Лондон, която той завършва с отличие, и е изнасял концерти в престижните зали Уигмор хол, Purcell Room и St. Martin-in-the Fields.
Втората част на концерта на 6 юни е посветена на Романтизма. Тя ще започне с популярния „Тъжен валс“ от Ян Сибелиус, след което публиката ще се наслади на един от най-красивите цигулкови концерти от 19-и век – Концертът от Феликс Менделсон Бартолди. Солистът Димитър Иванов е познат на българската публика от блестящата му изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2012 година, когато той участва в цикъла „Музиката на Америка“. Димитър Иванов е първи концертмайстор на оркестъра на Операта във Франкфурт – Museumsorchester Frankfurt. Наред с това, той има много изяви като солист с големи симфонични оркестри в Европа. От сезон 2010-2011 цигуларят се занимава с преподавателска работа във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин, като асистент в класа по цигулка на своя бивш професор Улф Валин.
Билети за концерта на 6 юни от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.