SOFIA JAZZ PEAK ПРЕДСТАВЯ МУЗИКАНТИ ОТ САРДИНИЯ

9 юни 2014, София
Италианската певица Мария Джована Керки и нейната група ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak. На 12 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club публиката ще чуе уникална музикална програма, вдъхновена от фолклора на Сардиния, в която намират място и елементи на джаз, world и поп музика. Концертът се организира от агенция „Кантус Фирмус” със съдействието на Италианския културен институт в София и с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. В концерта участват Маурицио Бидзаро, клавишни инструменти и Луиджи Пуду, китара. Събитието е част от програмата и на „Европейския музикален фестивал“, организиран в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.
Певицата Мария Джована Керки е изявена изпълнителка и ярък представител на италианската музика от Сардиния. Тя е родена и живее в градчето Болотана, Сардиния, където започва да пее от шестгодишна възраст. След дълги години усъвършенстване, през 1995 г. тя участва в най-важния певчески конкурс на Сардиния, като получава първа награда. Оттогава тя издава многобройни албуми и концертира активно както в Италия, така и в чужбина. На 7 септември 2007 г. е избрана сред всички артисти на Сардиния да изпълни Аве Мария на сардински език пред папа Бенедикт XVI, по случай визитата му на сардинска земя. Днес Мария Джована Керки е най-популярната певица от Сардиния. Нейните изпълнения са я превърнали в символ на Сардиния. Отскоро за нея се отвориха и вратите на киното – режисьорът Джовани Колумбу избра Мария Джована за грандиозния си филм Su Re, който разказва историята на Исус и чието действие се развива в Сардиния.
Китаристът Луиджи Пуду е роден в Каляри. Той започва музикалното си обучение в своя роден град, а по-късно продължава да учи в Консерваторията на Александрия под ръководството на маестро Анджело Джардино. Посещавал е майсторски класове при изтъкнати музиканти като Лео Брауер, Мануел Бареко, Дейвид Ръсел, Алирио Диас и Нарсисо Йепес. Изнасял е концерти в Италия, Чили, Аржентина и др. В момента е директор на Музикалното училище на град Каляри.
Билети за концерта на Мария Джована Керки могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“, онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди концерта.